Volksuniversiteit trapt nieuw seizoen af met lezing: ’Het Gooi en de boeren hebben elkaar hard nodig’

In de agrarische sector moet het niet draaien om het goedkoop produceren van voedsel.© Archieffoto Mediahuis / Annelies Karman

Van onze verslaggever
Laren

’Het Gooi en de boeren hebben elkaar hard nodig.’ Dat is de stelling van de lezing die Willem Lageweg, directeur van de Transitiecoalitie Voedsel, donderdagavond verzorgt in het Larense Brinkhuis. Met deze lezing wordt het nieuwe seizoen van de Volksuniversiteit ’t Gooi afgetrapt.

Willem Lageweg heeft ruime ervaring op het gebied van duurzaam ondernemen. Hij was werkzaam bij Rabobank Nederland en directeur van MVO Nederland. Sinds 2017 is hij directeur-kwartiermaker bij de Transitiecoalitie Voedsel. Deze coalitie bundelt koplopers en beleidsmakers in de wereld van landbouw, voedsel, natuur en gezondheid. Doel daarvan is de omslag naar een duurzaam, gezond en eerlijk landbouw- en voedselsysteem te versnellen.

Lageweg is ervan overtuigd dat de landbouw een grote rol kan spelen in de verbetering van klimaat, luchtkwaliteit, biodiversiteit en de gezondheid van de mens. Voorwaarde daarvoor is wel dat landbouw en veeteelt niet worden benaderd als een bedrijfstak die zo goedkoop mogelijk voedsel produceert. Anderszijds moet de inkomenspolitiek veranderen, zodat mensen de eerlijke prijs voor voedsel ook kunnen betalen, zo betoogt deze voorman van de Transitiecoalitie Voedsel.

In zijn lezing schetst Lageweg de dilemma’s en oplossingsrichtingen in het gepolariseerde debat rond de boeren en wil daarover met zijn gehoor in gesprek. ,,Dit is geen onderwerp dat vanuit een ivoren toren benaderd moet worden. Je moet de mensen meenemen en luisteren.”

Aanmelden voor het bijwonen van de lezing kan via www.volksuniversiteithetgooi.nl. De bijenkomst in het Brinkhuis begint donderdag om 20 uur. Entree kost 10 euro.

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen