Duizenden gemobiliseerde Russen afgekeurd en naar huis gestuurd

ANP Producties | Bron: ANP
Moskou

Duizenden Russen die in de oostelijke regio Chabarovsk zijn gemobiliseerd voor de oorlog in Oekraïne zijn afgekeurd en naar huis gestuurd. De gouverneur meldt dat en laat ook weten dat de legercommissaris in de regio is ontslagen.

Het ontslag heeft volgens gouverneur Michail Degtjarjov geen gevolgen voor de mobilisatie. Tot nu toe voldeed volgens Degtjarjov ongeveer de helft van de gemobiliseerde mannen niet aan de selectiecriteria om in dienst te treden.

De Russische president Vladimir Poetin kondigde bijna twee weken geleden een gedeeltelijke militaire mobilisatie aan. Er werd gezegd dat 300.000 reservisten met militaire ervaring zouden worden opgeroepen, maar de mobilisatie verloopt chaotisch en ook mensen zonder ervaring, met gezondheidsproblemen en op leeftijd moeten zich melden.

Vanwege de mobilisatie vertrekken vele duizenden Russische mannen naar het buitenland of overwegen ze dat te doen. De eerste Russische mobilisatie sinds de Tweede Wereldoorlog komt na tegenslagen voor het Russische leger in Oekraïne. De Oekraïense troepen zijn bezig met een opmars en ontvangen nog altijd veel wapensteun uit het Westen.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.