Theatershow is hobby voor verjarende Carel Brouwers, maar hij staat als een huis

Brouwers zingt ’Word on a wing’ van de door hem bewonderde David Bowie.© Foto Hugo Miedema

Hugo Miedema
Hoorn

Zijn vijftigste verjaardag viel behoorlijk in het water. Carel Brouwers had de pech dat die midden in de coronatijd viel, waardoor een groot feest er even niet inzat.

De mensen om hem heen gunden Brouwers dat feest en zo vierde hij vrijdagavond - met band - in de Othellozaal van Schouwburg Het Park in Hoorn alsnog zijn verjaardag. Ondersteund door danseressen van De Dansonderneming had Brouwers zich voorgenomen theater te maken, geen concert te geven.

De keuze voor de nummers was zijn keuze, zonder concessies. De avond begint met dans op de tonen van een requiem introïtus. Wanneer vier vrouwen al even dansen, voegt een man zich bij het dansgezelschap: Carel Brouwers opent zijn avond zo op bijzondere wijze. Brouwers draagt zijn ’oude ik’ symbolisch ten grave om - herboren - opnieuw te beginnen.

Zodra Brouwers zijn pak aan heeft, start ook de vijfkoppige band en dat is het startsein voor een ingehouden, maar spetterende show waar zang en dans bij elkaar komen.

Band en danseressen hebben nauwelijks gelegenheid gehad om te repeteren, wat niet te zien is. Alles lijkt een goed voorbereide, geproduceerde productie, waar niets aan het toeval overgelaten is.

Al bij de eerste tonen is duidelijk wie het grote idool van Brouwers is: David Bowie klinkt in elke noot door, hangt als het ware boven de bühne. Ook in de opbouw van de show, in de manier van bewegen, spreekt de in 2016 overleden meester zijn woordje mee. Brouwers steekt het ook niet onder stoelen of banken. Met ’Word on a wing’, een nummer uit 1976 van Bowies album ’Station to station’, benadrukt hij deze band. Qua stemgeluid zou Carel makkelijk voor Bowie door kunnen gaan.

Danseressen en Brouwers staan soms dicht op het publiek, wat de sfeer in de zaal van Het Park heel intiem maakt. Het volledige podium wordt gebruikt. De muzikanten staan om het speelvlak heen en maken zo plaats voor de danseressen onder leiding van Nanska van de Laar. Met name de dans met begeleiding van de liveband maakt indruk.

Carel Brouwers droomt niet van een professionele carrière, maar haalt veel voldoening uit deze hobbymatige bezigheid. De hele opbouw, de muziek en de muzikanten: er is niets hobbymatigs aan. Alles staat als een huis, wisselingen gaan geolied en het geluid is over het algemeen goed. De toehoorders hebben hoorbaar genoten en na afloop kreeg Brouwers in de foyer van alle kanten de felicitaties voor de prima performance.

Muziek

’Fifty’ door Carel Brouwers. Bijgewoond op vrijdagavond in Schouwburg Het Park te Hoorn.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen