Laat de sekswerkers doorgaan, maar stóp met de eredivisie. Nú. Het is onverantwoord om verder te spelen | column Brian Wijker

Jesper Karlsson is er tijdens FC Groningen-AZ even bij gaan zitten.© Foto ANP/Ed van de Pol

Brian Wijker
Alkmaar

In zijn wekelijkse column in de AZ-podcast van het Noordhollands Dagblad doet Brian Wijker dit keer een oproep aan de Nederlandse overheid. Een dríngende oproep.

AZ is koploper van Nederland. Door de zege in Groningen staat de ploeg van coach Pascal Jansen bovenaan in de Eredivisie, met een puntje voorsprong op Ajax.

(Tekst gaat verder na de foto)

Sam Beukema viert de overwinning in Groningen.© Foto ANP/Ed van de Pol

De spelers van AZ vierden de winst in de Euroborg uitgebreid met de meegereisde supporters in het uitvak. Tussen de hossende voetballers ontbrak echter één man: Jens Odgaard. De vervanger van de geblesseerde Vangelis Pavlidis keek de wedstrijd voor de televisie. Hoogstwaarschijnlijk met een kleedje om zich heen gewikkeld en een kop thee met honing in de hand.

Ziek

Odgaard was namelijk grieperig en moest het duel om die reden aan zich voorbij laten gaan. Maar hij was niet de enige die hoestend en proestend het weekend doorkwam. Bij FC Twente kon keeper Lars Unnerstall zaterdag ook niet meedoen. Ook hij was ziek. En Cambuur-verdediger Marco Tol liep voor de wedstrijd tegen PSV kotsend door de kleedkamer. Zelfs nog in de rust, zo verklaarde assistent-trainer Pascal Bosschaart op televisie. Hij deed er wat lacherig om, maar moet dit uiterst serieus nemen.

Coronavirus

Het kan allemaal geen toeval zijn, met het weer opspelende coronavirus. De besmettingen nemen weer toe. En flink ook, zo blijkt uit de cijfers. En dus moeten we opnieuw actie ondernemen, als voetballerij voorlopen op al het andere in de wereld. John Jorritsma is geen burgemeester van Eindhoven meer, Marc Overmars zit in België en heeft een ander telefoonnummer. Hen kan ik niet om hulp vragen. Zij gaan de ’stop de competitie’-kar niet opnieuw voor ons trekken. Daarom richt ik me gewoon zelf tot de regering, Jaap van Dissel van het RIVM en de KNVB. Als columnist van deze krant moeten ze mij serieus nemen.

Discotheken

Laat de supermarkten, discotheken en schouwburgen open blijven. Laat de sekswerkers doorgaan en alle treinen rijden. Het liefst op tijd. Laat Mart Hoogkamer doorgaan met zijn ultrakorte optredens. En laat Herry en Berry basisscholen bezoeken.

Maar stop met voetballen. Alsjeblieft. Het is onverantwoord. Zeker met dat overvolle programma door het WK. Ik pleitte drie jaar geleden voor het uitspelen van de Eredivisie. Maar nu weet ik beter. Berg de bal op, sluit de stadions. Beschouw de huidige stand in de eredivisie als de eindstand en geef AZ het ticket voor de groepsfase van de Champions League. Jullie hadden allemaal gelijk.

De gehele uitzending van de AZ-podcast van deze week is hier te beluisteren:

Meer nieuws uit AZ

Meest gelezen