Wildplukkers betrapt in Lage Vuursche met grote hoeveelheid eetbare paddenstoelen. Boa deelt boetes uit en vernietigt de oogst

© Caspar Huurdeman

Susanne van Velzen
Lage Vuursche

Officieel is het verboden, maar een handje paddenstoelen plukken voor eigen gebruik en op eigen risico wordt door de vingers gezien. De grote hoeveelheden die wildplukkers zondag uit de bossen van Lage Vuursche meenamen waren voor de groene boa van de gemeente Baarn reden om de eetbare paddenstoelen in beslag te nemen. En flinke boetes uit te delen.

De handhaver kon met de in beslag genomen paddenstoelen bijna de hele helmkoffer van zijn elektrische motor vullen. Het ging zondag om een kleine twee kilo illegaal geplukte paddenstoelen, waaronder boleten. Hij betrapte afgelopen dagen zes personen die samen ruim 5,5 kilo geplukt hadden. Dat gebeurde op Landgoed Pijnenburg en in de bossen van Staatsbosbeheer.

In het hele land is het verboden om paddenstoelen uit het bos mee te nemen, maar organisaties als Staatsbosbeheer gedogen een hoeveelheid van 250 gram per persoon. De in beslag genomen paddenstoelen worden volgens de groene boa door hem op de gemeentewerf van Baarn vernietigd.

(Tekst gaat door onder de foto)

Het is nu de goede tijd voor paddenstoelen. Ook in de horeca zijn de eetbare schimmels zoals de boleten populair. De boa treft regelmatig horecapersoneel in het bos aan die vaak precies weten waar de eetbare paddenstoelen groeien. Wie meer dan de toegestane hoeveelheid meeneemt kan rekenen op een boete van minimaal 200 euro. Dat kan oplopen al naar gelang het in beslag genomen gewicht.

Overigens geldt voor alle ’producten’ uit het bos een meeneemverbod. Net las bij paddenstoelen mag er ook maar 250 gram bramen geplukt worden. Staatsbosbeheer beschouwt het op grote schaal en/of commercieel plukken als diefstal en/of beschadiging van zijn terrein.

Plukken is voor eigen risico. Zeker voor paddenstoelen geldt dat het niet eenvoudig is om niet-giftige van giftige soorten te onderscheiden. Staatsbosbeheer stimuleert daarom het plukken van paddenstoelen niet.

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen