Vrijwilligers Ceres en andere ’vastberaden’ molenaars krijgen Molenprijs 2022

De vrijwilligers van molen Ceres zijn verguld met de eer.© Foto Rob J.J. Over de Linden

Eric Molenaar
Hoogkarspel

De vrijwilligers van de molen Ceres in Bovenkarspel behoren tot degenen die zaterdag de Molenprijs 2022 hebben gekregen. Dat gebeurde tijdens de jaarlijkse Molencontactdag van de Noord-Hollandse Molenfederatie, die dit keer in het gemeentehuis van Drechterland werd gehouden.

De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan vrijwilligers die zich buitengewoon verdienstelijk hebben gemaakt voor molens in Noord-Holland. Dit jaar was het thema ’vastberadenheid’, om aandacht te vragen voor het doorzettingsvermogen en de inzet om te bereiken dat een molen weer draai- en maalvaardig wordt.

,,Zonder deze vastberadenheid zou het molenlandschap in Noord-Holland er heel anders hebben uit gezien’’, zei gedeputeerde van cultuur, Rosanne Kocken, die de prijzen uitreikte. Ze vertelde over het noodlot dat de Ceres trof, toen de molen op 31 december 2019 als gevolg van vuurwerk in brand vloog en zwaar beschadigd raakte. ,,Mede door de zelfwerkzaamheid en vastberadenheid van de groep vrijwilligers van de Ceres is de molen in zeer korte tijd uit zijn as herrezen en vervult de Ceres weer zijn rol als meelproducent en toeristische trekpleister’’, zei ze.

Onschatbare waarde

De Molenprijs 2022 - een bescheiden geldbedrag en een oorkonde - viel ook ten deel aan enkele andere vrijwilligers.

(Tekst gaat door onder de foto)

Alle winnaars met de gedeputeerde.© Foto Rob J.J. Over de Linden

Een van hen was Kees Mens, die sinds hij in 2010 zijn getuigschrift voor molenaar in ontvangst nam op vier verschillende molens in Noord-Holland actief is. Dat zijn molen De Hoop in Wieringerwaard, molen P in de Zijpe, de museummolen in Enkhuizen en De Lastdrager in Hoogwoud. Een groot deel van de renovatie van De Lastdrager heeft hij eigenhandig gedaan, inclusief - met hulp van vrijwilligers - de bouw van een verblijf voor de molenaar en bezoekers. Ook is hij actief met de opleiding van molenaars.

(Tekst gaat door onder de foto)

Kees Mens ontvangt de Molenprijs 2022.© Foto Rob J.J. Over de Linden

Arie Butterman, molenaar en bewoner van Poldermolen E in Stompetoren, was bijna vijftig jaar molenaar van de enige papiermolen in de wereld, De Schoolmeester in Westzaan. Hij is nog steeds ’van onschatbare waarde’ voor het behoud van de vijftien Schermer Molens.

(Tekst gaat door onder de foto)

Arie Butterman krijgt de oorkonde.© Foto Rob J.J. Over de Linden

Arie Groot kreeg ook de Molenprijs. Hij heeft gedurende dertig jaar vastberadenheid getoond om Strijkmolen B van de Zes Wielen in Oudorp, waar hij in 1970 met vrouw en drie kinderen ging wonen, weer geregeld te laten draaien.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.