AZ profiteert van uitglijders PSV en Ajax en staat, ondanks nieuwe tegenslagen, bovenaan na zege in Groningen

Vreugde na de 0-1.© ANP

Jeroen Haarsma
Groningen

AZ blijft kampen met blessureleed én AZ blijft maar winnen. Ook in Groningen kende AZ tegenslagen, maar de ploeg gaf geen krimp en won ruim: 1-4.

PSV leed eerder op de zaterdag een dikke nederlaag bij Cambuur (3-0), waardoor AZ de Eindhovenaren passeert op de ranglijst. Toen scheidsrechter Jeroen Manschot in Groningen floot voor het eindsignaal, stond AZ bovenaan. Wel in de wetenschap dat Ajax, dat op dezelfde avond Go Ahead Eagles ontvangt, bij winst weer boven AZ komt te staan. Maar dat gebeurde niet (1-1) en dus is AZ de verrassende koploper na acht speelrondes.

AZ begon voor het eerst dit seizoen met Jesper Karlsson in de basiself. Hij keerde terug na vier maanden blessureleed. De beschikbaarheid van de Zweed kwam trainer Pascal Jansen goed uit, want de Deense spits Jens Odgaard – de laatste weken goed op dreef – ontbrak vanwege ziekte. Ook Mees de Wit was ziek. Vangelis Pavlidis en Hakon Evjen zijn langdurig afwezig - de spoeling was zodoende dun, voorin bij AZ.

Stempel

Karlsson, spelend vanuit de spitspositie, drukte direct zijn stempel. Bij de vroege 0-1, na drie minuten, scoorde Dani de Wit vanuit de rebound na een schot van Karlsson. De Wit was feller dan Groningen-verdediger Neraysho Kasanwirjo en ’gleed’ de bal de kruising in.

Bij het eerste doelpunt kwam AZ in kansrijke positie door een fout in de opbouw bij Groningen. Ook bij de 0-2, na twintig minuten, was dat het geval. Laros Duarte verloor het duel op eigen helft van AZ-middenvelder Tijjani Reijnders, die Karlsson bediende. Hij luisterde zijn rentree op met een raak schot met rechts in de verre hoek.

(Tekst gaat door onder de foto)

Jesper Karlsson na zijn goal.© ANP

Het thuispubliek was inmiddels wel klaar met het trage – en slordige - opbouwen van het eigen team. Er klonk cynisch gejuich bij elke breedtebal achterin. Al dan niet aangespoord door de eigen aanhang besloot Groningen het over een andere boeg te gooien. Vlak voor rust zag spits Ricardo Pepi heil in een lange haal van achteruit. De jeugdige AZ’er Maxim Dekker en zijn mede-centrumverdediger Sam Beukema lieten zich aftroeven door de Amerikaan. Al vallend schoot Pepi knap de 1-2 binnen.

Tegenvallers

Vlak vóór dat doelpunt kreeg AZ ook al een tegenvaller te verwerken. De doorgaans onverwoestbare Dani de Wit ging geblesseerd naar de kant. Na rust kwam ook Karlsson niet meer terug. Hij liet zich halverwege de eerste helft al even behandelen. Tot opluchting van iedereen bij AZ kon hij toen nog door, maar meer dan een helftje spelen zat er dus niet in.

Karlssons vervanger was Mayckel Lahdo. Hij roste de bal drie minuten na rust met links vól op de onderkant van de lat; de bal passeerde de doellijn net niet bij de stuit.

(Tekst gaat door onder de foto)

Milos Kerkez maakt de 1-3.© ANP

Na een uur lukte het linksback Milos Kerkez wel om Groningen-doelman Michael Verrips te passeren. Reijnders combineerde op het middenveld met Bazoer en stuurde de wederom sterk spelende linksachter diep. Kerkez, die afgelopen week debuteerde in de Hongaarse nationale ploeg, punterde het derde AZ-doelpunt binnen. Lahdo maakte de 1-4 na prachtig voorbereidend werk van invaller Peer Koopmeiners.

De Belg Zinho Vanheusden kreeg nog een paar minuten speeltijd en maakte zodoende zijn debuut voor AZ.

’Wij staan bovenaan’, zongen de AZ-fans na afloop. Het is na acht wedstrijden spelen een schitterend resultaat voor AZ, dat nog altijd ongeslagen is in de eredivisie.

FC Groningen-AZ 1-4 (1-2). 3. De Wit 0-1, 19. Karlsson 0-2, 42. Pepi 1-2, 62. Kerkez 1-3, 85. Lahdo 1-4.

FC Groningen: Verrips; Van Gelderen (12. Dankerlui), Kasanwirjo, Balker, Määttä (82. Valente); Suslov, Pelupessy, Duarte (82. Musampa), Oratmangoen (63. Ngonge); Pepi, Krüger.

AZ: Verhulst; Hatzidiakos, Beukema, Dekker, Kerkez (87. Vanheusden); Reijnders, De Wit (38. Bazoer), Clasie; Sugawara, Karlsson (46. Lahdo), Van Brederode (78. Koopmeiners).

Meer nieuws uit AZ

Meest gelezen