’Met de stikstofcrisis lijkt de geschiedenis zich nu te herhalen’ | column

Hanna Hilhorst.© Archieffoto Ella Tilgenkamp

Hanna Hilhorst

Sorry dat ik weer over de stikstofcrisis begin. Waarschijnlijk was u net opgelucht dat de boeren geen snelwegen meer blokkeren, gemeentes alle omgekeerde protestvlaggen verwijderen en er geen hooibalen meer in de fik worden gestoken. Ben ik ook blij mee.

Maar het was een artikel in de Volkskrant, over biologisch boer Gerben Engwerda uit het Friese Tytsjerk, dat me een brok in mijn keel gaf. Dat me op mijn lippen deed bijten en wilde laten schreeuwen: „Dit is ons verhaal. Dit hebben wij ook meegemaakt.” In gedachten was ik direct terug in 2015. We hadden toen dertig koeien, op veertig hectare land. De mest konden we volgens alle normen van de biodynamische landbouw kwijt op onze grond en was bedoeld als voeding voor de bodem. Van een overschot was totaal geen sprake.

Dus toen toenmalig staatssecretaris Sharon Dijksma het fosfaatrechtenstelsel aankondigde om de mestproductie van melkkoeien te begrenzen, dachten we dat het over de grote productieboeren ging. En er waren signalen die die overtuiging voedden: in 2016 nam de Tweede Kamer een motie aan waarin de regering werd verzocht rekening te houden met de bioboeren. Maar helaas. En net als boer Engwerda togen we naar de rechter. Maar tegen een blok als de overheid bleek niks te beginnen. Gedesillusioneerd, met de staart tussen onze benen én een boete van 21.000 euro dropen we af.

Met de stikstofcrisis lijkt de geschiedenis zich nu te herhalen. De Kamer heeft een vergelijkbare motie aangenomen om bioboeren te ontzien van de stikstofmaatregelen. Onderzoek van de Universiteit Wageningen laat immers zien dat bioboeren in potentie vijftig tot zeventig procent minder stikstof uitstoten. Tegelijkertijd is de uitkoop van bioboeren al begonnen: het biologische systeem heeft geen juridische erkenning voor de veel lagere emissies. Zoals ook boer Engwerda zegt: „De radicale protestboeren steun ik niet. Maar het vertrouwen in de politiek heb ik echt verloren.”

HANNA HILHORST

Pumps in de polder. Hanna Hilhorst verruilde het stadse leven voor de koeienstal en een bestaan als boerin in het Noord-Hollandse Ilpendam. Wekelijks doet ze verslag van haar ervaringen op het platteland.

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.