Jongeren in Gooise Meren roken het meest, jongeren in Huizen het minst. Bijna een op de zes steekt wekelijks een sigaret op

In Gooise Meren en Laren roken jongeren het meest.© foto anp

Van onze verslaggever
Gooise Meren

Nergens in de provincie Noord-Holland roken zo veel jongeren als in Gooise Meren. Bijna 1 op de 6 jonge inwoners van deze gemeente steekt minstens wekelijks een sigaret op. Dat blijkt uit onderzoek van Independer.nl op basis van data van GGD’en en RIVM. Volgende week begint Stoptober, de maand die juist in het teken staat van het stoppen met roken.

In Gooise Meren rookt zestien procent van de jongeren. In Laren ligt dat percentage op 15,5 ook hoog. Deze 12- tot en met 16-jarigen steken wekelijks of zelfs dagelijks een sigaret op. Huizen heeft met 7,8 procent beduidend minder jongeren die roken. Die gemeente scoort het laagst in de regio.

Uit het Independeronderzoek blijkt dat tijdens de coronacrisis het aantal dagelijks rokende 12- tot en met 16-jarigen met bijna veertig procent is toegenomen in Nederland. Dit is opvallend, want in de voorgaande jaren was juist een daling te zien. Onder meisjes is deze toename het sterkst, zo blijkt uit de landelijke cijfers. Het aandeel dagelijks rokende meisjes is tijdens de coronacrisis toegenomen met 56,3 procent onder de jongens gaat het om een stijging van 25 procent.

De percentages van jongeren uit de regio die wekelijks roken zijn als volgt: Gooise Meren (16,0), Laren (15,5), Wijdemeren (11,7), Eemnes (10,9), Hilversum (9,8), Bunschoten (9), Blaricum (8,4) en Huizen (7,8). Cijfers van jongeren in Baarn, Soest en Weesp heeft Independer niet. Op de website legt het bedrijf uit dat de analyse is gemaakt op basis van cijfers van het RIVM en de GGD. Het GGD-onderzoek is niet in alle regio’s per gemeente gedaan. Bij een aantal gemeenten zoals Soest, Baarn en Weesp zijn er daardoor niet voldoende deelnemers geweest voor een representatieve steekproef.

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen