Geen Katrien Duck, maar wellicht wel een Wilhelmina Pootstraat in Oostzaan

Wilhelmina Anna Hofman-Poot.© Zaanwiki

Frans van den Berg
Oostzaan

De nieuw te bouwen straten op het Noordeinde 65 zullen worden vernoemd naar Oostzaanse vrouwen.

Die toezegging deed burgemeester Marvin Polak na het aannemen van een motie van GroenLinks om meer straten naar vrouwen te vernoemen. De komende jaren komen er alleen aan het Noordeinde nog straten bij. „Bij dat project waren al ideeën voor straten en wel voor eenden. Het zou flauw zijn om dan Katrien Duck een straat te geven. In overleg met de oudheidkamer kunnen we vast genoeg kandidaten vinden en zullen we die straten naar vrouwen vernoemen.”

De motie is weer het vervolg op een oproep van het Bureau Discriminatiezaken Zaanstreek-Waterland aan vier gemeenten in de regio om meer diversiteit te laten zien op straat. Het aantal vrouwelijke straatnamen blijft zwaar achter in vergelijking met de mannelijke.

Lees ook: Bureau Discriminatiezaken roept vier gemeenten op om in actie te komen voor meer vrouwelijke straatnamen, vooral Oostzaan en Wormerland blijven achter: ’Alleen een Mariastraat is te mager’

„Dat geldt zeker voor Oostzaan”, gaf GroenLinkser Sarah van Brussel toe. „In Oostzaan zijn slechts 5,2 procent van de straten vernoemd naar vrouwen, en Oostzaan doet het hiermee nog slechter dan het ook al erbarmelijke landelijke gemiddelde van 12 procent. Straatnamen zijn een reflectie van de geschiedenis en cultuur van een gemeente. In Oostzaan kan je dan denken aan Wilhelmina Poot.”

Eerste vrouw

Wilhelmina Hofman-Poot werd in 1919 de eerste vrouwelijke wethouder van Oostzaan voor de liberale partij De Vrijheidsbond. Daarvoor was zij al geruime tijd lid van de Vereniging voor Vrouwenkiesrecht. In 1919 bestond er sinds twee jaar passief vrouwenstemrecht, hetgeen betekende dat zij zich kandidaat mochten stellen, maar niet mochten stemmen. Dat recht kreeg de Nederlandse vrouw een jaar later. Willy was door leden van de liberale Vrijheidsbond, voorloper van de VVD, gevraagd zich als gemeenteraadskandidaat voor te stellen, en hoewel zij zich daartoe had laten overhalen, werd ze prompt gekozen. Na haar installatie werd zij direct wethouder, een post die zij ’met eenigen schroom’ aanvaardde, omdat iemand anders dat mogelijk beter zou doen.

De site Zaanwiki meldt nog dat ze samen met Christina Ruijpers-Erens in Valkenburg in 1919 ook zorgde voor een landelijke primeur: in Nederland waren er nooit eerder vrouwelijke wethouders gekozen. Op voorstel van het Anti-Discriminatiebureau Zaanstreek werd in het nieuwe gemeentehuis van Oostzaan een zaal naar haar vernoemd. In de Maaswijk van Spijkenisse kreeg ze een straat naar zich vernoemd. De Wilhelmina Hofman-Pootstraat is daar het bewijs van. En straks wellicht ook in Oostzaan.

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.