Film ’Knor’ van de Wieringse Marleen wint als eerste animatiefilm Gouden Kalf voor Beste Film

© Copyright Viking Film

ANP
UTRECHT

Knor heeft vrijdagavond als eerste animatiefilm ooit het Gouden Kalf voor Beste Film gewonnen. Het was de derde prijs die vrijdagavond naar de populaire familiefilm ging. En dat betekent ook Wieringer succes. Producent van de stop-motionfilm is namelijk Marleen Slot (40), die tot haar achttiende in Hippolytushoef woonde.

Eerder op de avond werd Knor al bekroond met de beeldjes voor Beste Production Design en Beste Regie. Het is dit jaar de eerste keer dat een animatiefilm überhaupt is genomineerd voor de prestigieuze filmprijs.

In de categorie Beste Film versloeg de stop-motionfilm Do Not Hesitate, Narcosis, Nr. 10 en Pink Moon. Vorig jaar ging het Gouden Kalf naar De Veroordeling.

Lees ook: Een Gouden Kalf en een Oscar? Het zou zomaar kunnen voor de film ’Knor’ van de Wieringse Marleen

Knor, die nu in de Nederlandse bioscopen draait, is gebaseerd op het boek De Wraak van Knor van schrijver Tosca Menten. De film vertelt over het meisje Babs, dat voor haar negende verjaardag van haar opa uit Amerika het varkentje Knor cadeau krijgt. Haar ouders zijn daar niet zo blij mee, maar Babs mag het diertje houden op voorwaarde dat Knor een puppycursus volgt. Dan blijkt opa echter andere plannen te hebben met Knor.

(tekst gaat verder onder de video)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De belangrijkste rollen in de film zijn ingesproken door Jelka van Houten, Kees Prins, Henry van Loon en Alex Klaasen. Knor is geen live-actionfilm, maar een stop-motionanimatie. Dit betekent dat een regisseur zijn beelden krijgt door poppen van klei of plastic shot voor shot te fotograferen terwijl de pop in elk shot een net iets andere houding heeft. Door deze beelden achter elkaar af te spelen, lijkt het alsof de poppen bewegen. Deze techniek is bijvoorbeeld ook gebruikt voor de Britse reeks Wallace & Gromit, over een man en zijn hond. De film wordt namens Nederland ingezonden als kandidaat voor de Oscar voor beste lange animatiefilm.

Meer nieuws uit Noordkop

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.