Nautische interesse levert Henk Brunt uit Zaandijk een ridderorde op

Henk Brunt werd door burgemeester Jan Hamming onderscheiden als Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.© Foto Cees Hartman

Van onze verslaggever
Zaandijk

De scheepvaart heeft zijn leven bepaald en zijn vrijwillige inzet op diverse nautische gebieden levert Henk Brunt nu een koninklijke onderscheiding op.

Burgemeester Jan Hamming speldde Brunt vrijdagmiddag in Loods 4 in Zaandijk de versierselen op die horen bij de benoeming tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Henk Brunt is jarenlang vrijwillig actief geweest voor het behoud van de historie van de Nederlandse scheepvaart, was medeoprichter van het Nederland Register Varende Monumenten en nauw betrokken bij de oprichting van Federatie Oud Nederlandse Vaartuigen (FONV).

Hij heeft zich altijd sterk gemaakt voor het in de vaart houden van vooroorlogse schepen. Ook is hij 20 jaar bestuurslid geweest bij de vereniging Booteigenaren Oude Glorie en was daar onder andere verantwoordelijk voor de coördinatie van evenementen, de schouw van Varende Monumenten en gedurende 15 jaar was hij voorzitter. Ook heeft hij de digitale administratie van de vooroorlogse pleziervaartuigen opgezet en verzorgde de veilingen ten behoeve van de clubkas.

Erelid

Bij de Oude Glorie zette hij zich jarenlang in voor het in stand houden en openbaar maken van de historie van de Nederlandse scheepsbouw en de Nederlandse scheepvaart. In maart 2022 werd hij al benoemd tot erelid van de Oude Glorie als waardering voor zijn jarenlange verdiensten.

Henk Brunt een lintje, zijn partner een bos bloemen.© Foto Cees Hartman

Sinds 2014 was Henk Brunt een zeer gewaardeerd vrijwillig sluiswachter bij de Hondsbossche Sluis in Zaandam. Voor deze Sluis maakte hij een mooie, veel geraadpleegde website. Bij het voetveer in Zaandijk was hij vanaf 2019 actief om, voornamelijk toeristen, per boot te vervoeren vanaf de Zaandijker sluis naar de Zaanse Schans en retour. In de jaren 80 is hij een aantal jaren leider geweest bij scoutinggroep de Watergeuzen. Daar heeft hij zijn ervaring en kennis gedeeld rondom het zeilen. Ook was hij betrokken bij de organisatie van kampen en weekenden weg.

Henk Brunt heeft als gevolg van ernstige gezondheidsredenen noodgedwongen inmiddels alle bovengenoemde activiteiten, met pijn in het hart, moeten staken.

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.