Gratis groentepakket voor Oekraïners: ’Dit is ook een manier om voedselverspilling tegen te gaan’

Bieten rooien in Zwaagdijk.© Foto Marcel Rob

Ricky Mohabbat
Zwaagdijk

Op een veld in Zwaagdijk zijn vrijwilligers van de Westfriese Evangelie Gemeente druk bezig met het rooien van groente.

Na de Seed Meets Technology beurs zijn er velden vol groentes overgebleven. Dozen vol onder andere wortels, rode bieten en radijzen worden aan ongeveer 300 Oekraïense vluchtelingen uitgedeeld.

Beurs

„Na de beurs worden de groenten normaal gesproken vernietigd. Vorig jaar heb ik kunnen regelen dat een groot deel naar het Leger Des Heils kon”, vertelt Dorien van Engelenburg. Zij hoort bij de kerk. Sakata en Takii hebben tijdens de beurs hun groentes in de etalage gezet voor bezoekers.

(Tekst gaat door onder de foto)

Door de vrijwilligers worden de groentepakketten samengesteld.© Foto Marcel Rob

„Ik heb de stoute schoenen aangetrokken en hen een bericht gestuurd of wij de producten mochten rooien voor de oorlogsvluchtelingen. En dat was geen probleem. De bedrijven zijn gulle gevers en daarnaast zijn we alle vrijwilligers dankbaar voor de moeite die zij doen om te helpen.”

De Blijde Doos

De Westfriese Evangelie Gemeente heeft een voedselproject ’De Blijde Doos’ waar, als een soort lokaal georganiseerde voedselbank, voedselpakketten rondgebracht worden aan mensen die in armoede zijn en dit nodig hebben. „We kenden mensen in en buiten de kerk die het financieel niet breed hadden. Zo is het project ooit ontstaan.”

Lees ook: ’Als het zaadje niet goed begint, gaat het nooit wat worden’.

De 300 Oekraïners zitten in drie locaties in West-Friesland. Vrijwilligers brengen de voedselpakketten rond in Andijk, Enkhuizen en Hoogkarspel. Van Engelenburg: „We moeten voor de mensen die in ons land wonen zorgen. Het is belangrijk om iets terug doen voor onze medemensen en daarnaast mogen we zeker wat liever zijn voor elkaar. En dit is ook een manier om voedselverspilling tegen te gaan.”

De kratjes liggen klaar.© Foto Marcel Rob

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen