’Er is geld voor minima, maar mensen vragen het niet aan’. Wethouder Haarlemmermeer gaat regelingen promoten

HAP-wethouder Charif El Idrissi.© Foto United Photos/Toussaint Kluiters

Bart Boele
Hoofddorp

,,Bereken uw recht? Nooit van gehoord.’’ Dat zegt zestig procent van de doelgroep met een laag inkomen, terwijl die geld van de gemeente kan krijgen. ,,Mensen weten het niet’’, verzucht HAP-wethouder Charif El Idrissi van Haarlemmermeer.

Hij wil ’Bereken uw recht’ meer bekend maken juist omdat zo’n groot deel van de doelgroep niet wordt bereikt. ,,Ik wil tegen mensen zeggen: maak gebruik van je recht, het geld is er voor je.’’

,,Veel mensen weten het niet, maar er zijn ook mensen die het niet willen. Dat is hun eigen keus’’, zegt El Idrissi. ,,Op BUR, Bereken uw recht, kun je gegevens zoals inkomen invullen en dan toont de website op welke ondersteuning je recht hebt.’’

Dat wordt als een laagdrempelige aanpak gezien omdat het thuis achter de computer kan worden ingevuld via de website van de gemeente Haarlemmermeer.

De gemeente houdt nu geld over, dat is bestemd voor mensen met een inkomen tot 120 procent van het wettelijk minimum. Juist een groep die extra geld goed kan gebruiken.

Het gaat om geld uit de bijzondere bijstand waar mensen recht op kunnen hebben. Ook heeft de gemeente een collectieve aanvullende zorgverzekering voor minima. Voor kinderen is een speciaal Kindpakket beschikbaar om ze mee te laten doe met de samenleving.

Meer nieuws uit Haarlem

Meest gelezen