AZ boekt recordwinst: bijna 20 miljoen in de plus over het afgelopen seizoen. Verkoop van spelers levert 41,4 miljoen op

Theo Brinkman
Alkmaar

Niet alleen op het veld gaat het goed met AZ, ook naast het veld kan de club pronken met uitstekende cijfers. Over het afgelopen seizoen werd een winst geboekt van 18,6 miljoen euro. Dat schrijft AZ in het vrijdag gepresenteerde jaarverslag. Niet eerder hield AZ zoveel geld over aan een seizoen.

Het nettoresultaat van bijna twintig miljoen euro wordt door AZ toegevoegd aan de overige reserves. Het eigen vermogen van de club per 30 juni 2022 bedraagt 56,6 miljoen euro.

De riante winst over het afgelopen seizoen heeft voor een groot deel te maken met de transferzomer van 2021. In die zomer, ruim een jaar geleden, verkocht AZ vier spelers voor veel geld: Calvin Stengs (naar OGC Nice), Myron Boadu (AS Monaco) en Marco Bizot (Stade Brestois) vertrokken naar Frankrijk. In de laatste dagen van de transfertermijn werd ook nog Teun Koopmeiners verkocht. Hij ging naar Atalanta Bergamo in Italië. Een vijfde transfer volgde aan het eind van het afgelopen seizoen, toen Thomas Ouwejan werd verkocht aan FC Schalke 04 in Duitsland.

Over de precieze transferbedragen van spelers doet AZ nooit mededelingen, maar in het jaarverslag staat wel dat de verkoop van spelers in totaal 41,4 miljoen euro opleverde. Een jaar eerder was dat slechts 8,2 miljoen.

(Tekst gaat verder na de foto)

Het elftal van AZ in oktober 2019, met de spelers die de club zulke mooie winstcijfers opleverden over het afgelopen seizoen.© Foto ANP

Zo’n spectaculaire winst als dit jaar zal AZ volgend jaar vermoedelijk niet opnieuw hebben. De transfers van Owen Wijndal (Ajax), Ferdy Druijf (Rapid Wien), Fredrik Midtsjø (Galatasaray), Joris Kramer (NEC) en Aslak Fonn Witry (Ludogorets), die deze zomer werden gedaan, leverden namelijk aanzienlijk minder op dan de transfers van vorig jaar.

Lees ook: Interview met Jens Odgaard, de nieuwe spits van AZ. ’De afgelopen jaren wilden ze me niet verkopen, of was het niet haalbaar’

Opmerkelijk is ook de groei in de netto-omzet (exclusief transfers). Die is gestegen van 22 miljoen in het seizoen 2020-2021 naar 33 miljoen in het afgelopen seizoen. Dit heeft voor een groot deel te maken met de omstandigheden in het seizoen, 2020-2021, toen bijna alle wedstrijden in een leeg stadion werden gespeeld. Afgelopen seizoen mocht er weer vaker publiek bij de wedstrijden, al werden er evengoed nog acht wedstrijden zonder publiek gespeeld vanwege de coronamaatregelen van de overheid.

Voor het lopende seizoen 2022-2023 verwacht AZ een verdere omzetstijging van ongeveer twintig procent. Daarmee zou de omzet groeien naar zo’n veertig miljoen euro. Dergelijke cijfers haalde AZ alleen in het DSB-tijdperk, toen geldschieter Dirk Scheringa de enorme tekorten jaarlijks aanvulde vanuit zijn bedrijf.

Jaarlijks winst

Met de grote winst over het afgelopen seizoen pakt AZ de draad op van vóór de coronapandemie. Toen werd al jaarlijks winst gemaakt. Alleen in het coronaseizoen 2020-2021 kwam daar verandering in. In dat jaar leed AZ een verlies van 800.000 euro, wat alles te maken had met de coronapandemie en de lege stadions.

Zelfs in het seizoen 2019-2020, met daarin de enorme tegenslag met het stadiondak én de uitbraak van de coronapandemie, werd een winst van 5,6 miljoen euro geboekt.

De cijfers van de laatste jaren:

2016: + 6 miljoen

2017: + 10 miljoen

2018: + 2 miljoen

2019: + 8 miljoen

2020: + 5,6 miljoen

2021: - 800.000

2022: + 18,6 miljoen

Meer nieuws uit AZ

Meest gelezen