Jesper Karlsson keert terug bij AZ, geopereerde Bruno Martins Indi krijgt een andere rol

Jesper Karlsson© Foto ANP

Van onze verslaggever
Wijdewormer

AZ gaat zaterdag mét Jesper Karlsson in de selectie op jacht naar een zege bij FC Groningen.

De Zweedse buitenspeler is weer fit na vier maanden blessureleed. Trainer Pascal Jansen bevestigde vrijdagmiddag dat Karlsson zaterdag voor het eerst dit seizoen deel uitmaakt van de wedstrijdselectie van AZ. „Hij is hongerig”, stelde Jansen tevreden vast.

Aanvoerder Bruno Martins Indi is er zaterdagavond niet bij. Althans, niet als selectiespeler. De verdediger ging afgelopen dinsdag onder het mes en is de rest van het kalenderjaar uitgeschakeld met een bovenbeenblessure. Toch ziet Jansen de komende tijd een belangrijke rol weggelegd voor de routinier. „We hebben deze week uitgebreid gesproken over de rol die Bruno nu kan vervullen. Bruno blijft belangrijk in bijvoorbeeld de coaching. Hij kan teamgenoten, ook met zijn blessure, de fijne kneepjes van het vak bijbrengen.”

(Tekst gaat door onder de foto)

Bruno Martins Indi vraagt om een wissel tegen Ajax.© Foto ANP

Daarbij doelt Jansen onder andere op de coaching van Maxim Dekker, de jonge centrumverdediger die dit seizoen indruk maakt. Hij is normaliter de vervanger van Martins Indi, maar volgens Jansen maakt ook de Belg Zinho Vanheusden een steeds betere indruk. „Zinho traint goed en komt er echt aan”, aldus Jansen.

Linksbenig

Voordeel van Dekker, die de afgelopen interlandperiode meedeed bij Oranje onder 19, is dat hij linksbenig is; dat maakt het opbouwen makkelijker als linker centrale verdediger. „Zinho is van nature rechts, maar hij is evengoed behoorlijk tweebenig. Hij is erg comfortabel aan de bal, ook aan de linkerkant van de verdediging.” Daarbij heeft Vanheusden meer ervaring op een hoog niveau dan Dekker; hij kwam bijvoorbeeld al uit voor het Belgische nationale elftal.

(Tekst gaat door onder de foto)

Maxim Dekker.© Foto ANP

Naast Martins Indi moet AZ het zaterdag in Groningen nog altijd stellen zonder de geblesseerde aanvallers Hakon Evjen en Vangelis Pavlidis.

Groningen staat twaalfde op de ranglijst met acht punten. AZ is als enige eredivisieploeg nog ongeslagen en verzamelde zeventien punten in zeven duels.

De wedstrijd in Groningen begint zaterdagavond om 18.45.

Luister ook de AZ Podcast van deze week:

Meer nieuws uit AZ

Meest gelezen