Buurtonderzoek na waarnemen van sterke ammoniaklucht in Alkmaarse woonwijk

© Laurens Bosch

© Laurens Bosch

© Laurens Bosch

© Laurens Bosch

© Laurens Bosch

1 / 5
Internetredactie
Alkmaar

De brandweer is vrijdagochtend groots uitgerukt na melding van medewerkers van buurtcentrum Overdie over een vreemde geur rond de Van Maerlantstraat in Alkmaar.

De medewerkers roken rond 06.50 uur een vreemde geur en konden niet plaatsen waar de lucht vandaan kwam. Daarop is direct de brandweer gealarmeerd, die kwam naar het buurtcentrum met een tankautospuit, officier van dienst en een adviseur gevaarlijke stoffen.

(Tekst gaat door onder de foto)

© Laurens Bosch

Zij hebben verschillende metingen verricht in het buurtcentrum, waaruit bleek de geur afkomstig was van het riool. Vervolgens is in de gehele woonwijk onderzoek gedaan door de brandweer om het effectgebied in kaart te brengen en daarbij de mate van verspreiding van de stof. Hiervoor zijn ook verschillende rioolputten opengemaakt.

Een woordvoerder van Veiligheidsregio Noord-Holland Noord laat weten dat uit onderzoek is gebleken dat er geen sprake is van een lekkage van ammoniak, bijvoorbeeld van een koelinstallatie. Wat wel de oorzaak is, is vooralsnog onbekend.

(Tekst gaat door onder de foto)

© Laurens Bosch

De ammoniaklucht uit het riool werd waargenomen in verschillende delen van de woonwijk. De Omgevingsdienst en het Hoogheemraadschap Noord-Holland doen onderzoek naar het effect op de natuur. De woordvoerder laat weten dat om een verdere verspreiding van de stof te beperken, in het riool dammen worden geplaatst. Hierna zal het Hoogheemraadschap de riolering laten uitzuigen.

Het is momenteel onbekend of een aanvullend onderzoek gedaan zal worden naar de oorzaak van de stof.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.