Kletspraat over relaties en LHBTIQ+: ’Jongeren die niet voldoen aan het standaard plaatje zie je nauwelijks in dorpen’

Fleur Lassche van Jongeren van West-Friesland.© Foto aangeleverd

Ricky Mohabbat
Wognum

Praten over relaties kan ingewikkeld zijn. Zeker als je met gevoelens worstelt waar mensen in je eigen omgeving geen affiniteit mee hebben.

Daarom organiseert Fleur Lassche van Jongeren van West-Friesland voor lotgenoten op 4 oktober ’Kletspraat Relaties en LHBTIQ+’ in de Bibliotheek in Wognum. Vijf vragen over ’Kletspraat’.

Fleur, wat wordt er zoal besproken tijdens het gesprek?

„Relaties gaan verder dan alleen een liefdesrelatie. Het gaat ook om de band met je familie en vrienden. Het kan natuurlijk eng zijn om grenzen aan te geven in bepaalde relaties. Tijdens de kletspraat krijgen mensen de mogelijkheid om op een respectvolle manier hun verhaal te delen. Er wordt niet uitgelachen. Het is echt een safe space en daardoor worden er hele mooie verhalen gedeeld. We voeren het gesprek door middel van vragen en stellingen in kleinere groepjes. Het wordt een waardevolle conversatie als er in een kleinere setting wordt gecommuniceerd.”

Er wordt ook gekletst over LHBTIQ+ identiteit. Wat merk jij van de acceptatie van deze groep in West-Friesland?

„Jongeren die niet voldoen aan het standaard plaatje zie je nauwelijks in dorpen, en het stikt ervan in West-Friesland. Neem Amsterdam, daar heb je een verscheidenheid aan mensen. In kleine gemeenten wordt er geroddeld, waardoor mensen al heel gauw over een bepaalde drempel moeten om hun identiteit te delen. Het kan natuurlijk ook eng zijn. Dit soort avonden zorgen voor zichtbaarheid en ik hoop onwijs dat de gemeente zich er meer voor gaat inzetten. Er moet meer acceptatie komen. Niet alleen in West-Friesland, maar in heel Nederland.”

Is de West-Friese cultuur anders dan de Nederlandse cultuur?

„Onze cultuur is inderdaad anders dan ergens anders in Nederland. Of je nou hier of in Limburg woont, er is nu eenmaal een andere manier waarop men met elkaar omgaat. In West-Friesland heerst er bijvoorbeeld een drankcultuur. Het draait hier ook heel erg om hard en door werken. Mannen mogen niet huilen. Daarom is het belangrijk dat jongeren in West-Friesland bij elkaar komen om toch een bepaalde kwetsbaarheid met elkaar te delen.”

Lees ook: ’Door mijn eigen verhaal te vertellen, ontstond er steeds meer vertrouwen’

Wat deel je zelf van je eigen verhaal met de deelnemers?

„Ik voel me heel erg verbonden met de LHBTIQ+ gemeenschap, omdat ik er zelf onderdeel van ben. Ik ben biseksueel en vertel over mijn eigen ervaring als het gaat om zichtbaarheid. Momenteel heb ik een relatie met een man, maar in het verleden heb ik ook een relatie met een vrouw gehad. Voor de buitenwereld heb ik nu een heteronormatieve relatie waardoor het biseksuele aspect van mijn identiteit vergeten wordt. Ik hoor dan nergens bij.

Vertel eens iets meer over het online platform ’Discord’ van Jongeren van West-Friesland.

„Het is een online forum waarop mensen over allerlei onderwerpen met elkaar in gesprek kunnen gaan. Er zijn nu meer dan 450 leden. Mensen hebben echt behoefte aan een plek waar zij dingen kunnen delen, waar zij wellicht in hun bestaande vriendengroepen niet over kunnen praten. Ondanks het feit dat zij onbekenden van elkaar zijn, hebben zij toch het gevoel veel met elkaar te kunnen delen. Als organisatie krijg je daar veel voldoening van.”

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen