De 34 tiny houses op de Hemmes in Zaandam gaan er toch komen. Nieuwe gegadigden voor ontwikkeling

De te herbouwen molen De Zaadzaaijer.

In het geel het deel dat de Hemmes Groep gaat realiseren. In het rood de tiny houses waarvoor nu een ontwikkelaar wordt gezocht.

1 / 2
Frans van den Berg
Zaandam

De 34 tiny houses op de Hemmes gaan er toch komen. Na het afhaken van de Hemmes Alliantie, hebben zich meerdere kandidaten bij de gemeente gemeld om de tijdelijke woningen te bouwen.

De volgende stap is nu dat de gemeente een zogeheten tender gaat uitbrengen. Ontwikkelaars kunnen dan hun plan indienen. Als er maar één partij interesse zou hebben, is zo’n procedure niet nodig. Maar minimaal twee serieuze kandidaten hadden zich al gemeld. De gemeente gaat de grond voor maximaal tien jaar verhuren.

Ook de afgehaakte Hemmes Alliantie had maar voor tien jaar op het terrein 34 tiny houses kunnen plaatsen. Door de gestegen bouwkosten krijgen de drie architecten die de Alliantie vormen het plan financieel niet sluitend. Daardoor werd het risico te groot en hebben de drie in juli besloten uit de ontwikkeling te stappen. Toen al liet de gemeente weten op zoek te gaan naar ontwikkelaars die het wel kunnen realiseren.

Molen De Zaadzaaijer

De tiny houses komen op het schiereiland in de Zaan, bij de wijk ’t Kalf, naast de nog te herbouwen molen De Zaadzaaijer. Dat project wordt getrokken door de Hemmes Groep, die naast de molen ook twee authentieke molenschuren gaat bouwen. In de schuren komen dan ook nog eens tien tiny houses voor maximaal tien jaar. In februari dit jaar heeft de Erfgoed Deal een bijdrage van 721.000 euro toegekend aan het plan Molenaarserf Hemmes, waardoor dit plan doorgang kan vinden.

De tiny houses en mogelijk ook een terrein waar minimaal vijftig camperplekken op komen, betreffen de korte termijn (tien jaar). Voor de periode daarna zou het schiereiland wat betreft de Hemmes Groep een nieuwe duurzame woonwijk moeten worden, waarbij de traditionele Zaanse molens die van oudsher op de Hemmes hebben gestaan, uiterlijk exact worden gereconstrueerd. De molens worden voorzien van generatoren ten behoeve van het opwekken van duurzame stroom. Met traditionele houten woningen en ook weer de sloten, zodat voor bewoners en toeristen een aantrekkelijk gebied ontstaat.

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.