’Daklozenopvang aan rand Enkhuizen nodig.’ Noodkreet van stichting Iedereen telt mee vanwege groeiend aantal gezinnen met betalingsproblemen

Tanja Koopen
Enkhuizen

’Het probleem van de daklozen in Enkhuizen moet in Enkhuizen zelf worden opgelost, en niet regionaal. Aan de rand van de stad zou daklozenopvang moeten komen.’

Dat stelt Chantal de Gast. De directeur van Stichting Iedereen telt mee in Enkhuizen is, net als het college, bezorgd over de plotselinge stijging van het aantal gezinnen dat bedreigd wordt door huisuitzetting.

In Enkhuizen zijn in korte tijd negen gezinnen in de problemen gekomen. Zij dreigen dakloos te worden. „Het baart ons zorgen dat het aantal daklozen groeit. Je merkt dat opeens wel heel veel gezinnen in korte tijd in de problemen komen, door overlast te veroorzaken maar zeker ook door betalingsproblemen.”

(Tekst gaat door onder de foto)

Slapen onder een brug kan niet, vindt de stichting.© Archieffoto

De stichting steekt samen met het stadsteam veel energie in de opvang en begeleiding van deze mensen. Essentieel vindt De Gast daarbij dat deze mensen zo dichtbij mogelijk opvang vinden. Dat betekent dus niet in Hoorn, zoals nu het geval is.

Regionaal

„Onze opzet doorkruist regionale afspraken. Hoorn is eigenlijk gewoon te ver, aan de rand van Enkhuizen zou daklozenopvang moeten komen voor inwoners van Enkhuizen.”

Mensen die kampen met betalingsachterstanden komen via de schuldhulpverlening bij de gemeente en bij Iedereen telt mee terecht. „Maar er komen zoveel meldingen, de druk is daar zo hoog, dat we het niet altijd snel horen.”

(Tekst gaat door onder de foto)

Een dakloze bivakkeert in het Streekbos.© Archieffoto

Ook zou Welwonen mensen moeten melden die kampen met huurachterstand, maar ook dat gebeurt lang niet altijd, merkt De Gast. Zij wil daarover met de corporatie in gesprek, maar ook met de gemeente. „Geef een seintje als er meer aan de hand is, dan kunnen we snel ingrijpen en erger voorkomen.”

Lees ook: Aantal ’onzichtbare’ daklozen stijgt. ’Scheiding zorgt soms al dat je op straat komt te staan’

De stichting gaat nu cliënten in beeld brengen door ze actief te benaderen en ze te vragen hoe ze er concreet voor staan. „Zodat we eerder kunnen meedenken. We gaan deze maand inventariseren wie in de problemen dreigt te komen, zodat we tijdig kunnen bijsturen. Maar voor de mensen in Enkhuizen is Hoorn eigenlijk te ver, Hoorn is weliswaar centrumgemeente, maar niet alle voorzieningen hoeven daar te zijn. Wij hebben behoefte aan opvang aan de rand van Enkhuizen.”

Lees ook: Slapen onder Koepoortsbrug of in Streekbos: groeiend aantal daklozen in en om Enkhuizen

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen