Praktijkdiploma voor nieuwe metselaars bij HSB/Deurwaarder: ook vluchtelingen aan de slag met troffel en specie

Jaap Tol (HSB/Deurwaarder), Arnold Oudshoorn (Regio College) en kandidaten Rezkallah, André, Tenzin, Chris en Emmad.© Foto aangeleverd

Van onze verslaggever
Volendam

Vijf metselaars van aannemersbedrijf HSB/Deurwaarder, waaronder enkele vluchtelingen, hebben als bewijs voor wat ze afgelopen tijd op de werkvloer hebben geleerd een praktijkverklaring ontvangen voor hun metselvaardigheden.

André, Chris, Rezkallah, Tenzin en Emmad kregen het felbegeerde papiertje in handen na een gecombineerd traject waarin HSB/Deurwaarder, het Regio College en Leerwerkloket Zaanstreek-Waterland de handen ineensloegen. Bij praktijkleren laten de deelnemers op de werkvloer zien wat zij kunnen. Scholing in de praktijk dus, waarbij een vakdocent en een praktijkbegeleider vanuit het leerwerkbedrijf in de gaten houden of het niveau op peil is. Als dat het geval is, krijgt de cursist een verklaring die gelijkwaardig is aan een certificaat van het middelbaar beroepsonderwijs.

Syrische vluchteling Rezkallah is een van de geslaagden. Hij kwam zes jaar geleden op zijn 55e naar Nederland. Daar metselde hij ook al, bij HSB/Deurwaarder werden hem de fijne kneepjes van het vak bijgebracht. Hij hoopt er tot zijn pensioen te kunnen werken. In zijn geval, en dat van Tenzin en Emmad, werden de metsellessen aangevuld met een taalcursus Nederland.

André heeft de smaak te pakken en wil doorleren. „Ik kwam destijds zonder werk te zitten doordat mijn toenmalige werkgever ermee stopte. Gelukkig kon ik direct bij HSB terecht, leerde metselen en nu heb ik ineens dit document. En ik ga door voor niveau 3, want er valt hier voor mij nog zoveel te leren.”

„Voor sommige mensen is het halen van een mbo-diploma of mbo-certificaat een brug te ver”, zegt Gertrud de Wit van het Regio College. „Dan biedt dit traject uitkomst. Zonder ballast van examens leer je alle benodigde werkzaamheden in de praktijk en aan het einde heb je toch een officieel document. Het vergroot de kansen op de arbeidsmarkt voor werkenden en werkzoekenden.”

Voor HSB/Deurwaarder snijdt het mes aan twee kanten, zegt praktijkbegeleider Jaap Tol. „In een tijd van grote personeelstekorten moet je zoeken naar alternatieve oplossingen. Via de gemeente Zaanstad kwamen we in contact met onze kandidaten, allemaal met een andere achtergrond. Als bedrijf betekent het best een investering, maar het is het absoluut waard. Want niet alleen beschikken we nu over vijf goede metselaars, maar je ziet mensen opbloeien, zelfvertrouwen krijgen en hun plaats terugvinden in de maatschappij.”

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.