Ontsnapte en opgevangen suikereekhoorn terug naar eigenaar in Purmerend

De suikereekhoorn bracht enkele dagen door in de opvang van Dierenambulance.© Foto Stichting Dierenambulance Waterland

Christian Sier
Purmerend

De eigenaar van de exotische suikereekhoorn die onlangs in Purmerend op straat werd aangetroffen, heeft zich gemeld bij de opvang van de Dierenambulance in Purmerend. Het beestje mag terug naar huis, meldt Mandy Langereis van de Stichting Dierenambulance Waterland: ,,Daar heeft hij een hele zolderkamer voor zichzelf.’’

De suikereekhoorn ontsnapte uit het huis in Purmerend en werd niet lang daarna met een gehavend pootje aangetroffen in een struik in een tuin in nieuwbouwwijk de Weidevenne. Het beestje verbleef enkele dagen bij de opvang van de Dierenambulance om aan te sterken. De eekhoorn had al eerder een botbreuk opgelopen, aldus Langereis: ,,Dat heelt niet meer volledig, maar er valt mee te leven.’’

Langereis en haar collega’s hebben advies gevraagd bij Stichting Aap, die zich inzet voor het welzijn van exotische zoogdieren als suikereekhoorns. Daar kregen zij te horen dat het dier op donderdagavond terug naar zijn baasjes mag.

Het gaat volgens de Dierenambulance om een gezin uit Purmerend. De Purmerenders krijgen het advies om hun huisdier bij Stichting Aap te laten chippen, zodat zij het in de toekomst sneller kunnen opsporen en kunnen bewijzen dat zij de eigenaar zijn.

Suikereekhoorns zijn kleine nachtdieren die leven in Australië en delen van Zuidoost-Azië. Hoewel suikereekhoorns, ook bekend als sugar gliders, wilde dieren zijn, is het op dit moment niet illegaal om ze als huisdier te houden. Dat wordt het wel per 1 januari 2024, wanneer er een nieuwe wet ingaat over het houden van onconventionele huisdieren. Wie voor die tijd een verboden dier heeft aangeschaft, mag dat alsnog houden totdat het dier komt te overlijden.

De eigenaren van de suikereekhoorn geven aan niet te willen reageren op vragen van de krant.

Lees ook: Australische suikereekhoorn aangetroffen op straat in Purmerend

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.