Koopkorenfestival Enkhuizen dit jaar niet in de winkels, wel op straat

Het binnenprogramma gaat sowieso door en dat kan ook uitbundig zijn.© Foto aangeleverd

Faralda Houthuijsen
Enkhuizen

Het Koopkorenfestival keert terug in Enkhuizen, maar door corona in een iets andere vorm, namelijk niet meer in de winkels.

„Het Koopkorenfestival begon in 2006 als onderdeel van de viering van 650 jaar stad Enkhuizen”, blikt voorzitter Edwin de Graaff terug. „Een actieve groep organiseerde toen een ludiek korenfestival, waarbij koren in de winkels stonden. Ze zongen onder andere in mijn kaaswinkel, de Primera en zelfs in de lingeriezaak tussen de goedgevulde rekken. Het was opgepropte gezelligheid. Zo is het gebleven tot 2019.”

„In februari moesten we de knoop doorhakken over hoe we het dit jaar zouden doen. Omdat we bang waren dat er nu weer regels zouden zijn, wilden we met meer ruimte grotere zekerheid creëren. Daarom staan de koren niet in de winkels, maar hebben we twee binnenlocaties en drie plekken op straat, want we wilden het wel in het centrum houden.”

De Westerkerk was al onderdeel van het festival en blijft dat ook dit jaar. Van 10.30 tot 17.30 uur is daar een doorlopend programma. Als tweede binnenlocatie werd de Zuiderkerk toegevoegd, waar van 11.30 tot 16.30 uur koren zingen. In de Westerstraat klinkt tussen 12 en 15.30 uur op drie plekken livemuziek. Die zijn herkenbaar aan grote Koopkorenfestivalvlaggen, die het bestuur (De Graaff, secretaris Sandra Smits-van Kampen en penningmeester Divera Hansen) voor de vijftiende editie heeft laten maken.

Een andere verandering is de dag waarop het festival wordt gehouden. Voorheen was het op koopzondag, nu op zaterdag. „We willen gastvrij Enkhuizen laten zien en omdat tegenwoordig veel winkels gesloten zijn op zondag, vinden wij de zaterdag gastvrijer.”

Van zeemanslied tot pop

„De koren zijn heel divers”, weet De Graaff. „Ze gaan van close harmony naar groot, bijna professioneel popgezelschap, van zeemanslied tot seniorenkoor en van groot gemengd tot kinderkoor. Er doen zeven Enkhuizer koren mee; in totaal zijn het er 23. Veel komen uit de regio, maar we hebben er ook uit Oostzaan, Amsterdam, ... Tot Barneveld aan toe. Het merendeel zingt al jaren bij ons, maar er zijn ook elke keer nieuwe bij.” Ze treden allemaal eenmaal binnen en eenmaal buiten op.

Een Enkhuizer koor verricht de opening om 10.30 uur in de Westerkerk: Reaching Hand. „Daarna gaat de stadsomroeper met de bel de stad in om het festival aan te kondigen. Hij heeft een luide stem, waarmee hij hopelijk eventuele regenwolken wegdrijft.” De Graaff zegt dat laatste met een lach, maar hij vreest wel voor slecht weer. De laatste voorspellingen die hij zag, beloofden weinig goeds en met regen vervalt het buitenprogramma. „Het festival gaat sowieso door”, benadrukt hij. „Als het regent, houden we het bij een mooi binnenprogramma.”

Het laatste optreden, door het Enkhuizer Koor, vindt dus sowieso plaats, want dat begint om 16.30 uur in de Westerkerk. Het echte slotakkoord is een gezamenlijk slotconcert, eveneens in de Westerkerk. „Alle koren die er nog zijn, doen daaraan mee en we delen boekjes uit, zodat iedereen kan meezingen.”

Programma

Koopkorenfestival Enkhuizen, zaterdag 1 oktober 10.30-17.30 uur. Programmaboekjes zijn al verkrijgbaar bij VVV Enkhuizen en kaaswinkel De Graaff van Enckhuysen. Op de dag zelf liggen ze in de kerken.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen