Voorstelling ’Titus Brandsma, held of heilige?’ in Hoogkarspel en Spanbroek

Peter Vermaat in ’Titus, held of heilige?”'© Foto Cyriel Wigbels

Leo Blank
Hoogkarspel

De Nederlandse karmelietenpater Titus Brandsma staat zondag 2 oktober centraal in de theatrale en poëtische vertelling over zijn leven door dichter-verteller Peter Vermaat in Hoogkarspel.

De voorstelling ’Titus, held of heilige’ vertelt het verhaal van de Friese boerenzoon die in 1881 als Anno Sjoerd ter wereld kwam in het Friese Ugoklooster, bij Bolsward. Op heel jonge leeftijd sloot hij zich aan bij de karmelieten, waar hij de kloosternaam Titus aannam.

Na zijn priesterwijding studeerde hij in Rome, promoveerde in de wijsbegeerte en werd hoogleraar in Nijmegen. Hij kwam in de oorlog in verzet tegen de nazi’s, riep dagbladen op geen artikelen en advertenties van de NSB te plaatsen en stierf in 1942 in Dachau. In mei dit jaar werd hij door de paus heilig verklaard.

Inspiratiebron

Zijn moedige opstelling is volgens Vermaat (74) tot op de dag van vandaag een inspiratiebron voor velen. Hij was een kwetsbaar mens, aldus de in Wervershoof geboren en opgegroeide theatermaker, die overeind bleef te midden van oorlogsgeweld; een praktisch ingestelde mysticus die oog had voor de medemens in crisissituaties.

Peter Vermaat woont al 46 jaar in het Friese Slappeterp, tussen Franeker en Leeuwarden. ,,Ik zocht rust en stilte. Ooit schreef ik theaterrecensies voor het Noordhollands Dagblad, studeerde theologie en filosofie, maar ik wilde zelf theater maken. In 1977 ben ik gestart met mijn eigen reizend theater. Ik doe alles in eigen beheer, samen met mijn vrouw Paula Deutekom, die in Schagen opgroeide. Van het verhaal tot de muziek, van de regie tot het maken van de levensgrote poppen en de maskers die in de voorstellingen voorkomen. Als er iets verkeerd gaat, kun je alleen boos zijn op jezelf.”

Hij schreef de voorstelling over Titus Brandsma lang geleden, op verzoek van de zusters karmelieten in Drachten. ,,Nu hij dit jaar heilig werd verklaard, besloot ik hem terug te brengen op het podium. Ik had me al uitvoerig verdiept in zijn leven. Voor al mijn producties geldt dat ik met een figuur of gebeurtenis theatraal iets moet kunnen. Ik ben nu bezig met een nieuwe voorstelling over de Nederlandse dichter en romanschrijver J. Slauerhoff.”

Coronajaren

Na twee stille coronajaren is Vermaat blij weer te kunnen spelen. Hij reist kleine theaters af in Nederland en België. ,,Ik breng geëngageerd theater. Mijn voorstellingen zetten aan tot denken.”

Voorstelling: ’Titus, held of heilige?’, zondag 2 oktober, 15 uur, Laurentiuskerk, Hoogkarspel. Gratis toegang. Vrijdag 14 oktober, 20 uur, Bonifatiuskerk, Spanbroek, 15 euro, reserveren via jcj.verbruggen@quicknet.nl.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen