Finland sluit grens voor toeristen uit Rusland

ANP Producties | Bron: ANP
Helsinki

Finland sluit om middernacht (plaatselijke tijd) de grens voor Russische toeristen. De Finse regering verwacht dat dit zal leiden tot een forse afname van het grensverkeer. Russen die familie willen bezoeken of voor werk of studie in Finland moeten zijn, blijven welkom.

Sinds Rusland vorige week een gedeeltelijke mobilisatie afkondigde is het druk aan de grens tussen tussen Finland en Rusland. Rond het afgelopen weekeinde kwamen 30.000 Russische burgers in het buurland aan.

De Finse minister van Buitenlandse Zaken Pekka Haavisto zei donderdag dat de Russische mobilisatie zwaar had meegewogen bij de beslissing de grens te sluiten voor Russen met een toeristenvisum. De toestroom van Russen brengt de internationale betrekkingen van Finland in gevaar, zei de minister, die erop wees dat Russen via Finland verder kunnen reizen binnen de Europese Unie.

Binnen de Europese Unie is er discussie over het opvangen van Russische deserteurs. Als het aan Polen en de Baltische staten ligt, komt er niemand meer binnen. Andere landen, waaronder Nederland, zijn er niet voor om de grenzen te sluiten.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.