Politie zoekt dader brand in Zaans kraakpand: Beelden van vermoedelijke dader vrijgegeven

De onderzoekers van de politie.© foto mediahuis

Frans van den Berg
Zaandam

De brand in het gekraakte pand aan de A.F. de Savornin Lohmanstraat te Zaandam is aangestoken. Tot die conclusie komt de politie na forensisch onderzoek. Inmiddels zijn ook beelden van de vermoedelijke dader opgedoken.

Op de hele vroege ochtend van zondag 14 augustus omstreeks 03.00 uur loopt een man in de richting van een woning aan de A.F. de Savornin Lohmanstraat te Zaandam. In zijn hand een zwart wit geblokte plastic tas. Vijf minuten later loopt hij met versnelde pas hij terug, via de Dominee Baxstraat in de richting van de Peperstraat, terwijl bij de woning brand is gesticht.

Hier loopt de man nog met een volle tas.

In de woning ligt een vrouw te slapen die ternauwernood aan de vlammen kan ontsnappen. Ook moest de brandweer grote moeite doen om te voorkomen dat de brand zou overslaan naar het woonhuis ernaast. Die nacht stortte het dak van het kraakpand al in en inmiddels is de sloop begonnen.

Op dit beeld is de tas een stuk lichter.

Lees ook: Grote brand in Zaandam had veel erger kunnen aflopen, brandweer vermoedt meerdere brandhaarden: ’Godswonder dat de vlammen niet zijn overgeslagen’

De politie meent dat de man op de beelden de vermoedelijke aanstichter is, omdat de plastic tas van de man is op het tweede beeld aanmerkelijk leger is. De man heeft een lichte huidskleur en een normaal postuur. Hij heeft geen of zeer kort hoofdhaar. Hij is gekleed in een zwart vest en een grijs shirt daaronder. Verder draagt hij een blauwe korte sportbroek en donkerkleurige schoenen.

De politie roept getuigen op zich te melden via 0900-8844. Dat kan anoniem via 0800-7000. De politie neemt nog steeds graag kennis van eventuele beelden, ook van dashcams uit die buurt op dat tijdstip. U kunt ze uploaden via dit formulier onder vermelding van 2022166047.

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.