Je bent niet alleen in de wereld, dus hou een beetje rekening met anderen | column

Ariane Blees

Een artikel over de wijk Poelenburg in de krant, met een grote foto van een rommeltuin. Ik dacht meteen: ’Bah, dat zou ik zeker niet naast me willen’. De eigenaar van de zooi geeft wel uitleg en ik waardeer zijn goede bedoelingen, namelijk alles repareren, maar leg het in je schuur, ja?

Ik begrijp de bewoners om hem heen wel. Jij ruimt netjes je spullen op, een ander gooit alles op straat. Jij houdt je rustig als de buurt slaapt, maar wordt zelf met hartkloppingen gewekt omdat de bevoorrading van de supermarkt weer zo achterlijk vroeg plaatsvindt.

Herrie. Aan het eind van mijn eigen straat staat een vuilcontainer die altijd voor half acht ’s morgens geleegd wordt. Waarom? En de gewone vuilniswagen komt ook irritant vroeg, altijd.

,,Wat doen die gasten de rest van de dag?’’, vroeg een boze buurvrouw me een keer. Waarom nooit in de middag? Nu ben ik allang geen uitslaper meer hoor. Maar het valt me op hoe weinig er nog rekening gehouden wordt met anderen. Ik heb een overbuur die om zes uur naar zijn werk moet. Die gaat dan doodleuk ladders, gereedschap en weet ik veel wat van zijn ene busje naar het andere overgooien, en dat maakt me een kabaal. Stap je erheen, dan kijkt de man je aan zo van: ’Heeft u daar last van dan?’.

Ongelooflijk. Nu doet hij deze voorbereidingen ’s avonds, maar had dat zelf nooit bedacht.

En daar zit ’m de kneep. Iedereen leeft tegenwoordig in zijn eigen wereldje. Ik ben nog opgevoed met ’Denk aan de buren’. Tegenwoordig hoor je mensen in hun tuin alsof het een wedstrijdje om de hardste stem is. Ik zat gisteren in een wachtkamer waar een moeder met kind van pakweg tien jaar zat. Kind had haar mobiel aan met hard gepraat. Na een paar minuten zei een man: ,,Zou je die uit willen doen? Mij interesseert het namelijk niet zo.’’ Het kind keek nota bene boos.

Dus Nico uit Poelenburg, haal die rommel uit je tuin. Hoe goed je intenties ook zijn, je woont daar niet alleen.

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.