Sedumdak bij bushalte Middenbeemster is een succes: minder fijnstoffen en meer zuurstof

Sedumdak.© Foto Provincie Noord-Holland

Frederique Teillers
Middenbeemster

De provincie startte twee jaar geleden een proef of groene dakbedekking op bushaltes een positief effect heeft op onder meer biodiversiteit. Een halte in Middenbeemster was een van de vier testlocaties en komt goed uit de test.

De andere locaties zijn in Weesp, Bloemendaal aan Zee en Aalsmeer. Uit de proef bleek dat sedum niet goed bestand is tegen zilte omstandigheden van de Noord-Hollandse kust. Daar is het sedum niet aangeslagen, in tegenstelling tot de overige locaties. Bushaltes met sedumbedekking in de bebouwde omgeving hebben een meerwaarde op het gebied van biodiversiteit, opname van schadelijke stoffen en het opvangen van regenwater.

Sedum is een verzamelnaam voor een type bodembedekking dat een groot deel van het jaar bloeit. Sedum wordt ook wel vetkruid genoemd. Het kruid wordt steeds meer toegepast op bushaltes en overige daken. Zo worden bijvoorbeeld bij gemeente Utrecht de bushaltes nu standaard toegepast met sedum. De bloemen van sedum zijn rijk aan de nectar en daarmee aantrekkelijk voor insecten, het neemt fijnstoffen op en zorgt voor zuurstofproductie.

In 2023 neemt de provincie een besluit over een vervolg van de proef.

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.