De Zaanse Jazzclub heeft een nieuw onderkomen

De Zaanse Jazzclub speelt al sinds 1983 in de Zaanstreek. Voornamelijk de oude stijl proberen ze in leven te houden, waar de trombone en de banjo essetiele instrumenten zijn.© Zaanse Jazzclub

Bas Beekman
Zaandam

Het heeft bijna drie jaar geduurd, maar de Zaanse Jazzclub kan eindelijk weer muziek maken. Nadat de club zijn vaste stek in de Kapiteinshut moest verlaten, was het lang zoeken naar een nieuw onderkomen. Dat hebben de jazzmuzikanten nu gevonden bij café Sman in Wormerveer.

De coronapandemie kwam voor de Zaanse Jazzclub als een enorme klap. Optreden leek er lange tijd niet in te zitten en tot overmaat van ramp stopte de uitbater van de Kapiteinshut ermee. Hij zag weinig heil in het openhouden van het café met alle coronamaatregelen die toen van kracht waren.

Zo kwam de Zaanse Jazzclub met een extra probleem te zitten, want mocht de horeca weer open gaan, hadden de musici geen plek om hun kunsten te vertonen.

Veertig jaar muziek

De Zaanse Jazzclub is een begrip in de regio. Al ruim veertig jaar probeert het gezelschap de oude jazzstijl genaamd Dixieland - uit de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw - in leven te houden. Met muziekavonden op verschillende locaties proberen ze nieuw publiek te vinden voor het genre. ,,Dat is nodig ook”, zegt Jan Gombert, die als banjospeler en pianist al jaren meespeelt met het jazzgezelschap. „Want jazz dreigt in de categorie klassieke muziek te vallen, terwijl het een heel mooi modern genre is.”

Op de muziekavonden is er ruimte voor ervaren artiesten, maar ook nieuwe talenten uit Zaanstad. Vooral de jamsessieavonden waren volgens Gombert een groot succes. ,,Daar kwamen professionele en amateurmuziekanten samen. Dat zorgde voor een unieke sfeer, waar jonge artiesten zich konden presenteren.”

Nieuwe locatie

Na goed contact met het Zaantheater, leek er een doorbraak te zijn in de zoektocht naar een nieuwe locatie. ,,We zouden dan voor en na de optredens van het theater in de foyer kunnen spelen. Het was niet ideaal, want we konden we daar maar heel kort spelen. Na de geplande optredens, wil het Zaantheater altijd zo snel mogelijk dicht. Hierdoor zouden we tot maximaal half 11 kunnen spelen.”

Vervolgens bleek het Zaantheater ook geen interesse meer te hebben, want het contact verwaterde heel snel. ,,Wat daarachter zit weet ik niet precies, maar wij vonden het doodzonde”, zegt Gombert teleurgesteld. Zo kon de Zaanse Jazzclub weer verder zoeken.

Uiteindelijk liep Gombert op een zondagmiddag bij café Sman in Wormerveer naar binnen en dat klikte gelijk. De uitbater van het café had wel oren naar livemuziek en had nog ruimte op de woensdagavond.

Vanaf 12 oktober is nu om de veertien dagen live muziek van de Zaanse Jazzclub te bewonderen in café Sman. Gombert heeft er zin in. ,,Na zo lang te hebben gewacht, zijn we blij weer aan de slag te kunnen. Zo houden we een prachtig muziekgenre in leven.”

Over het aantrekken van jong publiek maakt hij zich in ieder geval geen zorgen. ,,Bij onze optredens zijn het de kinderen die het eerst gaan dansen. We blijven spelen en weten altijd nieuw publiek te bereiken.”

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.