Verdachten van drugscriminaliteit mogen proces in vrijheid afwachten: beschuldigd van handel in LSD, MDMA en hennep

Anke Sprakel
Purmerend/Zaandam/Ursem

Vijf mannen (34 tot 60 jaar) uit onder meer Purmerend, Ursem en Zaandam die verdacht worden van deelname aan een criminele drugsorganisatie, mogen de inhoudelijke behandeling van hun strafzaak in vrijheid afwachten. Een 66-jarige vrouwelijke verdachte uit Amsterdam mocht al eerder naar huis.

Tot dit besluit kwam de rechtbank in Lelystad woensdagmiddag tijdens een tussentijdse behandeling. De vijf mannen mogen vrijdag naar huis. De verdachten werden in maart van dit jaar opgepakt op verdenking van het vervaardigen en verhandelen van LSD. Dit zouden zij hebben gedaan in de periode 1 maart 2020 tot 23 maart 2022.

In totaal zou het zestal vanuit huis en via internet 200.000 LSD-zegels hebben verkocht. Dit zou onder meer zijn gebeurd vanuit een woning aan het Herikkruid in Purmerend en aan de Kerkweg in Ursem, waar een andere verdachte woont. Naast de handel in LSD verdenkt het Openbaar Ministerie de verdachten ook van handel in MDMA en hennep.

Sneller en efficiënter

De rechtbank Lelystad schorst de verdachten omdat de strafzaak pas op 3 februari 2023 inhoudelijk kan worden behandeld. In de tussentijd gaan de advocaten en het Openbaar Ministerie met elkaar om de tafel om te kijken of zij tot procesafspraken kunnen komen. Zulke afspraken houden doorgaans in dat beide partijen bepaalde concessies doen.

Zo kan de verdediging afzien van verder onderzoek en kan het Openbaar Ministerie een lagere straf eisen. Op deze manier is het mogelijk om een strafproces sneller en efficiënter af te handelen. Het laatste woord is aan de rechter: die moet de onderling gemaakte afspraken nog wel goedkeuren.

Beide partijen krijgen tot 1 december te tijd om afspraken te maken. Lukt dit niet dan wordt de strafzaak op 3 februari niet inhoudelijk behandeld, maar komt er wederom een pro forma zitting om de balans op te maken.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen