Top X-aanpak Hoorn werpt langzaam zijn vruchten af: sinds start in 2017 zijn acht jonge criminelen op het rechte pad gebracht

Martijn Mak
Hoorn

De Top X-aanpak van de gemeente Hoorn, waarbij geprobeerd wordt om jongvolwassenen en minderjarigen uit het criminele circuit te krijgen, begint in Hoorn langzaam zijn vruchten af te werpen. Acht deelnemers hebben het traject inmiddels succesvol afgesloten.

Eind 2016 werd het project voor jongvolwassenen opgezet. Het begon met vijf plaatsen. Eind 2019 volgde de uitbreiding voor minderjarigen. In beide groepen zitten tegenwoordig tien deelnemers. Zij krijgen intensieve, persoonlijke begeleiding. Zodra iemand slaagt of afvalt omdat de aanpak niet werkt, komt er weer een plekje vrij.

Deelnemers worden bijgestaan door een coach, die er alles aan doet om hun leven weer een positief perspectief te geven. Met hulp van verschillende organisaties en bedrijven wordt onder meer gewerkt aan het verkrijgen van woonruimte, het herstellen van familiebanden, een vinden van een werkplek en leren om te gaan met geld. „Daarom duurt het lang voordat onze aanpak effect heeft gehad. Het gaat om complexe situaties, niet slechts een individu maar ook zijn of haar omgeving”, aldus burgemeester Jan Nieuwenburg, die verantwoordelijk is voor de veiligheid in de gemeente Hoorn.

Beroepscriminaliteit

Hoorn richt zich nadrukkelijk niet op de beroepscrimineel. Deelnemers zijn voornamelijk kwetsbare personen die bijvoorbeeld een moeilijke jeugd hebben gehad of kampen met psychische klachten, waardoor zij in het criminele circuit terecht zijn gekomen.

Bij iedere deelnemer hoort een eigen plan van aanpak, legt Maarten Kroes van Team Veiligheid uit. Hij is vanaf de start betrokken. „We kijken naar wat iemand nodig heeft en stellen doelen op de korte en lange termijn.” Wie het traject succesvol doorloopt, kan als het ware een nieuwe start maken. „Deze personen staan daarna als het ware op een waakvlam. We houden een vinger aan de pols en kijken af en toe of alles nog goed gaat.”

Maatschappelijke waarde

Hoeveel de Top X-aanpak financieel oplevert, is (nog) niet te zeggen. Maar voor de burgemeester en wethouder Marjon van der Ven (jeugdzorg en financiën) staat als een paal boven water dat het project maatschappelijk gezien van grote waarde is. „Het veiligheidsgevoel in de gemeente gaat omhoog. En de deelnemers hebben weer een toekomst.”

De Top X-aanpak voor jongvolwassenen en minderjarigen kost de gemeente jaarlijks 175.000 euro. Voor de komende jaren zijn ook weer financiën beschikbaar, de aanpak wordt dus voortgezet.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen