Anders dan het college beweert, zitten aan bomen in de Beatrixstraat wél allerlei bevestigingsmaterialen. ’Schadelijker dan een paar lampen die er maar enkele weken in hangen’

De korven én leidingen zijn aan de boomstam bevestigd.© Foto Mediahuis

Delano Weltevreden
Den Helder

Anders dan het college van Den Helder beweert, zijn benodigdheden voor sfeerverlichting aan de Beatrixstraat wél aan de bomen bevestigd. Behoorlijk Bestuur vindt dat die dan ook moeten worden verwijderd.

Ondernemers aan het Loopuytpark in Julianadorp willen graag sfeerverlichting in de bomen. Die moet aan de bomen worden bevestigd. Dat willen burgemeester en wethouders niet. Volgens het college lopen bomen schade op als er dingen aan bevestigd worden. De groei wordt belemmerd, waardoor de waarde van de bomen voor de gemeenschap afneemt.

De ondernemers vinden dat met twee maten wordt gemeten. Zij zeggen dat in de binnenstad wél verlichting aan bomen wordt bevestigd. Volgens het college is dat alleen zo op het Julianaplein. Aan ondernemersvereniging HOB is gevraagd de bevestiging te verwijderen en een andere oplossing te verzinnen. Dat gaat ook gebeuren, zegt voorzitter Mark de Graaf.

Gehinderd

De bomen aan de Beatrixstraat worden niet gehinderd door allerlei dingen die daaraan bevestigd zijn, antwoordde het college op vragen van Behoorlijk Bestuur over de kwestie. Volgens het college worden daar speciale constructies gebruikt die niet bevestigd zijn aan de bomen.

Dat blijkt niet te kloppen. De leidingen voor de stroomvoorziening zijn wel degelijk aan de boomstammen bevestigd. De speciale constructies (korven), waar het college het over heeft, staan wel los van de bomen, maar zijn daar wel met allerlei materialen aan bevestigd. Een door de HOB ingehuurd bedrijf was woensdag druk bezig met het plaatsen en bevestigen van de constructies.

(Tekst gaat door onder de foto)

Een korf met feestverlichting wordt aan een boom bevestigd.© Foto Mediahuis

Raadslid Marcel Karhof van BB over de elektriciteitsleidingen: ,,Mijns inziens is deze constructie, die het hele jaar op de boom zit, schadelijker dan een paar lampen die slechts enkele weken in een boom hangen.’’ Ook de bevestiging van de korven aan de bomen is volgens Karhof in strijd met het verhaal dat het college. ,,Als het op het Loopuytpark niet mag, mag het aan de Beatrixstraat ook niet.’’

Meer nieuws uit Noordkop

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.