Je zou kunnen uitrekenen of stoken met sigaretten goedkoper is dan met de thermostaat | column

Ariane Blees

Laat ik vandaag eens beginnen met een raadseltje. Waarvoor betaalt u zich jaarlijks scheel, maar hoopt u van harte dat het helemaal voor niets is? U spaart en spaart, maar wilt het geld eigenlijk nooit gebruiken. Ik zal het u zeggen. De brandverzekering, uw reisverzekering, de ziektekosten en kortom, elke verzekering. Hopelijk weggegooid geld. Waarom ik hierover begin?

Wel, ik lees over eigenaren van tabakszaken in de regio die boos zijn. De accijns gaat weer omhoog en nog even en een pakje sigaretten kost tien euro. Een pittig bedrag en niet goed voor de klandizie! Ik snap dan ook wel dat ze de pest in hebben. Het enige voordeel van een sigaret opsteken thuis is nog dat de kamer even nul komma nul één graad opwarmt. Je zou dus kunnen uitrekenen of stoken met sigaretten goedkoper is dan met de thermostaat. Maar ik vrees van niet, of je moet wel héél veel paffen! En daarbij komt dan een ander probleem om de hoek kijken, de gezondheid. Ook geen onbelangrijk dingetje. Ingewikkeld.

Kijk, dat die winkeliers boos zijn is begrijpelijk, maar dan is het ook te rechtvaardigen als dokters gaan demonsteren wanneer er niemand meer ziek wordt. Of dat psychologen gaan muiten omdat onze geestelijke gezondheid in de lift staat. Diëtisten, want ons gewicht neemt af en tandartsen want we poetsen te goed. Allemaal banen waarvan het bedenkelijk en jammer is dat ze nodig zijn. Ik kan het nog gekker maken. Hoe meer tabakszaken, hoe meer internisten we moeten hebben. Die gasten zouden de handen ineen moeten slaan! Accijns op tabak omhoog? Dan moeten de internisten óók in beweging komen. Maar ik ga weer te ver. Roken wordt gewoon belachelijk duur en ik ben blij dat ik er niet aan mee doe. Voor mij geen Stoptober. Niet voor roken althans. Voor wijn wellicht? Ik heb hier een glas voor mijn neus staan. Beter, want je hebt twee flessen wijn voor de prijs van één pakje sigaretten. Maar wijn is ergens toch ook ongezond? Jemig, ik stop. Met tikken hoor, niet met wijn. Het leven moet leuk blijven.

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.