Ajax lijdt over afgelopen seizoen fors verlies van 24,3 miljoen euro

Van onze verslaggever
Amsterdam

Omdat de financiële klappers van deze zomer nog niet meetellen bij de jaarcijfers, moest Ajax het seizoen 2021-2022 afsluiten met een fors verlies van 24,3 miljoen euro. Over de jaargang ervoor bedroeg het verlies 8,1 miljoen.

Volgens de Amsterdamse club heeft de coronacrisis ook afgelopen seizoen een ’forse impact’ gehad op de financiële resultaten. Zo moesten de clubs uit het betaalde voetbal in de eerste seizoenshelft veel wedstrijden zonder publiek of met beperkte aantallen toeschouwers spelen. Ajax gaf bovendien meer geld uit op de transfermarkt dan er binnenkwam.

Ajax verwacht dit seizoen wel zwarte cijfers te schrijven, vooral dankzij de transfers. Zo gingen Antony en Lisandro Martínez voor gezamenlijk zo’n 160 miljoen euro naar Manchester United. Ook de transfers van Sébastien Haller, Nicolás Tagliafico en Perr Schuurs vallen in het boekjaar 2022-2023. Ajax krijgt daarnaast weer tientallen miljoenen binnen vanwege de deelname aan de Champions League.

„Het was een veelbewogen jaar, in diverse opzichten”, zei financieel directeur Susan Lenderink in haar toelichting op de jaarcijfers. „In sportief opzicht ging het goed en dat is voor ons als Ajax het belangrijkste. Maar financieel was het geen goed jaar. Maar we hebben nog steeds een stevig eigen vermogen. Daarnaast zijn de verwachtingen positief.’’

Lenderink haalde ook de affaire rond Marc Overmars aan. De directeur voetbalzaken stapte op nadat bekend was geworden dat hij gedurende langere tijd grensoverschrijdend gedrag had vertoond richting vrouwelijke collega’s. „Het scheppen van een veilig sport- en werkklimaat heeft absolute prioriteit bij ons als directieteam.”

Meer nieuws uit Ajax

Meest gelezen