Debatteren zoals bij de Balie, maar dan in de Zaan: ‘Een plek waar je diepgaande discussies kunt voeren’

Debatcentrum de Vonk was eerst Platform aan de Zaan.© Foto Wim Egas

Tjarda Kuyt

,,Er is nog geen plek in de Zaanstreek waar je diepgaande discussies kan voeren over actuele maatschappelijke onderwerpen”, vertelt Pieter Grandiek, medeorganisator van Debatcentrum de Vonk. Daar komt nu verandering in.

Debatteren over actuele onderwerpen, dat is wat Debatcentrum de Vonk wil voor de Zaanstreek. Het collectief, voorheen bekend als Platform aan de Zaan, wil met debatten een spil vormen tussen de Zaanse politiek en inwoners. Het eerste debat is over bijna drie weken.

Grandiek startte negen jaar geleden met een paar anderen de voorloper van het debatcentrum op, genaamd Platform aan de Zaan (PadZ). ,,We hebben met PadZ veel succes geboekt, maar we willen het nu anders aanpakken”, zegt Grandiek. Het leeuwendeel van de vrijwilligers droop af door corona, het roer moest om. ,,Eerst draaiden we als netwerkorganisatie volledig op vrijwilligers, dat kost veel tijd. Ook hadden we geen duidelijke focus”, vertelt programmamaker Rob Smits.

(Tekst gaat door onder de foto)

,,Je ziet dat de afstand tussen politiek en de burger steeds groter wordt. Wij willen met onze debatten meer verbinding creëren”, zegt Grandiek.© Foto Wim Egas

,,Wij horen en zien dat we Zaanstad verder kunnen helpen door het uitlichten van maatschappelijke onderwerpen. Daarom willen wij ons richten op debatteren.” Met de doorstart heeft PadZ haar naam veranderd in Debatcentrum de Vonk. ,,Debatten moeten iets prikkelen bij onze deelnemers. We hopen dat zij naar huis gaan met het gevoel dat ze iets geleerd hebben.”

Verbinding

,,Zaanstad blijft groeien. Wij denken dat het hierdoor steeds belangrijker wordt om gesprekken te voeren over onderwerpen die ertoe doen, zoals veiligheid en duurzaamheid”, vertelt Ron Brizee, ,,Deze doorstart is ook een pilot om te kijken of dat inderdaad het geval is.” Brizee is lid van het kernteam van de Vonk.

Het debatcentrum wil elk kwartaal over een ander actueel onderwerp debatteren. ,,Je ziet dat de afstand tussen politiek en de burger steeds groter wordt. Wij willen meer verbinding creëren”, zegt Grandiek.

(Tekst gaat door onder de foto)

Een nieuwe plek voor debatteren in de Zaan.© Foto Wim Egas

,,De gemeente wil graag dat de geluiden uit de samenleving bij hen terechtkomen”, vertelt Brizee. Hij heeft zelf lang gewerkt bij gemeente Zaanstad. Om deze reden zoeken de organisatoren een manier om een langdurige relatie op te bouwen met de gemeente. ,,We zijn aan het nadenken over hoe we dit soort initiatieven goed kunnen neerzetten in de samenleving, waardoor we het nog groter kunnen aanpakken”, voegt programmamaker Smits toe. De hoop is dat gemeenteambtenaren ook op de debatten afkomen. ,,Dat zou het allermooist zijn. Dat ze actie ondernemen op basis van onze debatten.”

Het debatcentrum streeft naar meer representatie. ,,We zoeken nog naar meer mensen met een bi-culturele achtergrond, meer vrouwen en jongere mensen. Wij willen een afspiegeling zijn van Zaanstad.”

Desinformatie

Het eerstvolgende onderwerp dat Debatcentrum de Vonk gaat behandelen is ‘desinformatie en bedreigingen voor de democratie’. ,,Desinformatie is momenteel erg aan de orde, denk maar aan de propaganda van Poetin.” Op het evenement zijn een hoogleraar van de Universiteit van Amsterdam, professor Richard Rogers, en voormalig directeur communicatie bij Telegraaf Mediagroep, Martijn Jonker, uitgenodigd. ,,Met dit onderwerp heeft iedereen te maken. De deelnemers gaan leren wat desinformatie is en hoe je het kunt herkennen. De hoogleraar zal ingaan op wat de desinformatie inhoudt en de directeur vertelt over hoe het terugkomt in de dagelijkse praktijk”, zegt Brizee.

,,We bepalen de thema’s op basis van wat er in de samenleving gebeurt en waar behoefte aan is. Wij hebben mensen in de programmaraad zitten die uit allerlei verschillende specialismen komen, zoals de journalistiek, het onderwijs en de filmwereld. Hierdoor hebben wij een goed beeld van wat er zich om ons heen afspeelt”, voegt Smits toe. Het is nog onbekend over welk onderwerp in januari gedebatteerd zal worden. ,,Misschien wel over de huisvestingsproblemen.”

Pieter Grandiek.© Foto Wim Egas

Rob Smits.© Foto Wim Egas

Ron Brizee.© Foto Wim Egas

Entree

Het eerstvolgende debat van Debatcentrum de Vonk vindt plaats op 17 oktober in Café Fabriek in Zaandam. De inloop is vanaf 19:30 en aanvang is om 20:00. Inschrijven kan via de site www.platformaandezaan.nl. Entree is gratis.

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.