’Als we het dit jaar hadden laten zitten dan was het misschien wel afgelopen geweest’, Rondje Bergen heeft corona overleefd

De kopgroep bijn de 10 Engelse Mijlen tijdens het 40e Rondje Bergen in 2019. Tobias Pennekamp geeft het tempo aan voor Kristof van Malderen (links), de latere winnaar Pip Tesselaas en Joshua de Vriend.© Foto Martin de Haan

Robin Kaandorp
Bergen

Corona haalde twee keer een streep door één van de populairste hardloopwedstrijden in de regio. Dit jaar keert Rondje Bergen terug op de kalender.

,,Het is een wedstrijd die al veertig keer is gehouden. Die traditie willen we voortzetten”, stelt Bastiaan Visser, voorzitter van het organisatiecomité. Al een maand of vijf is de voorbereiding gaande van de loop, die komende zondag wordt gehouden. ,,Het was een beetje een gok, omdat we niet wisten hoe het deze keer allemaal zou gaan lopen wat betreft covid.” De ontwikkelingen bleken gunstig. ,,Het is ontzettend prettig dat we de wedstrijd weer kunnen houden zonder restricties. En hoewel het in iets meer sobere vorm is, is dat heel belangrijk. Als we het dit jaar hadden laten zitten dan was het misschien wel afgelopen geweest. Maar we merken dat heel veel mensen deze loop hebben gemist.”

Het viel in ieder geval mee om alles weer aan de gang te krijgen, stelt Visser. ,,We hebben een heel enthousiast bestuur dat dacht: we gaan het gewoon doen. Het loopvirus waarde al snel weer rond en we zijn nu na Jazz & Sail het tweede grote evenement dat terug is gekeerd in Bergen.”

In het recente verleden waren de Tien Engelse mijlen altijd het hoofdnummer. Die staat in 2022 echter niet op het programma. ,,Dat heeft te maken met het feit dat we daar een afwijkend parkoers voor hadden dat deels door PWN-gebied loopt. Om te beginnen sparen we kosten uit die we daarvoor aan de PWN moesten betalen en hebben we minder vrijwilligers nodig. Daarnaast was er ook minder animo onder de lopers. En als er maar dertig of veertig man op afkomt zou dat zonde zijn van de energie en de kosten. Daarom beperken we ons tot de vijf en tien kilometer.”

Dat zijn één of twee rondes die deels door de dorpskern van Bergen gaan en deels door het duingebied. De twee jeugdlopen zijn in de omgeving van de Ruïnekerk en het Van Reenenpark. ,,Verder kleden we het evenement aan. Zo is er muziek langs de route en in de buurt van de finish is er onder meer een pannaveld en ander vertier”, aldus Visser.

Al bijna achthonderd lopers hebben zich aangemeld. ,,We verwachten dat dat er nog wel meer worden. Al is dat ook een beetje afhankelijk van wat voor weer het zondag is. We zijn ieder geval erg blij met de meer dan honderdvijftig jeugdlopers die van de partij zullen zijn. We zaten altijd zo rond de 1.200 deelnemers. Als we dat aantal halen, zijn we heel tevreden. Hardlopen heeft toch wat aan populariteit ingeboet ten faveure van wat meer spectaculaire dingen, zoals mudraces.”

Rondje Bergen trok ook altijd enkele sterke wedstrijdlopers. ,,En die hopen we ook dit jaar aan te trekken.” Het Schoorlse duo Joshua de Vriend en Kristof van Malderen, respectievelijk tweede en derde op de Tien Engelse Mijlen in 2019, is in ieder geval van de partij.

De jeugdlopen beginnen zondag vanaf 10 uur. De 5 kilometer start om 11.15 uur en de 10 kilometer om 12.15 uur. Start en finish zijn op de Breelaan in het centrum van het dorp.

Tien Engelse Mijlen

De Tien Engelse Mijlen stonden tien keer op het programma bij Rondje Bergen. Sinds 2010 was het de langste afstand voor de wedstrijdlopers. Oud-Bergenaar Tom Wiggers won vijf keer: in 2011, 2013, 2014, 2015 en 2017. Zijn parkoersrecord staat op 47 minuten en 24 seconden, gelopen in 2013. Drie keer was er op de 16,1 kilometer in Bergen een Belg de snelste. In 2019 ging de winst naar Pip Tesselaar uit Heerhugowaard in 58.14.

Meer nieuws uit Sport Alkmaar

Meest gelezen