Baudet vindt zichzelf een ziener, dat verklaart veel | column

Joost Prinsen

Laat ik eens een gewaagd standpunt innemen. Te hoog gegrepen misschien want ik heb er de fantasie niet voor. Maar ik heb een goed geheugen en dat is ook wat waard.

Eerst even over Jan Roos. Herinnert u zich hem nog? Een man die voor de meeste van zijn activiteiten het voorvoegsel ’ex’ kan zetten. Zo was hij in 2017 even politicus. Hij wilde de wereld verbeteren als lijsttrekker van de partij VNL wat VoorNederland betekende. Een goed voorbeeld van verbeter de wereld, begin bij jezelf. VNL had ’Verdediging van de westerse kernwaarden’ hoog in het vaandel. Dan weet u meteen wat voor club dat was. Verleden tijd inderdaad want ook VNL is ’ex’ bij gebrek aan kiezers.

Jan Roos had voor die verkiezingen nog geprobeerd te fuseren met Baudet maar die had geantwoord: „Beter van niet. Ik ben te veel een ziener om met iemand in zee te gaan.” Aldus Roos.

Nu ben ik het zelden met Baudet eens maar die zelfbenoemde ziener geloof ik onmiddellijk. Ik heb er erg schrik van want de meeste zieners zijn nogal rücksichtslos op weg naar hun doel aan de einder.

U herinnert zich zijn boreale toespraak die maar bleef duren. Waarbij hij waarschijnlijk zijn blik op de horizon gericht had. Want dat zijn aanhangers vlak voor zijn neus hem niet meer konden volgen, ontging hem.

Een ziener! Dat verklaart veel. Denk ook eens aan die onwaarschijnlijk onhandige manoeuvre eind 2020 om zich als lijsttrekker terug te trekken. Nauwelijks twee weken later gevolgd door een herroeping waarbij hij zich ineens weer kandidaat stelde. Een en ander buiten medeweten van zijn bestuur. Dat heeft hem aardig wat zetels gekost.

Een beetje politicus blundert niet zo raar. Een man als Wilders, met wie Baudet nog wel eens vergeleken wordt, zou de touwtjes nog geen twee minuten uit handen geven. Maar Baudet ligt van tijd tot tijd op ramkoers waarbij hij zelf zowel schip als kade is.

Die rare aanval vorige week op Sigrid Kaag. Zo volstrekt niet ter zake tijdens de algemene beschouwingen. Alsof hij als een nieuwe Joe McCarthy de wereld moet redden van het communisme of van wat daar nog van over is. Ook een blunder die Wilders nooit zou maken. Die moet het eerder hebben van kreten die altijd wel in vaag verband staan met het onderwerp. „Eerst onze zieken, dan de Grieken” en zo.

Maar Baudet heeft eigenlijk geen verstand van politiek. Dat maakt hem gevaarlijk en aantrekkelijk voor al die kiezers die niets van Den Haag willen weten. Hij is een ziener die over onze hoofden kijkt naar de tijd dat complotten alleen gesmeed werden in de boeken van Arendsoog en Witte Veder.

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.