Met die gedachte het veld op gaan, dat is vragen om problemen | column Brian Wijker

Bruno Martins Indi tijdens Nederland-Wales in juni.© Foto Getty Images

Brian Wijker
Alkmaar

In zijn wekelijkse column in de AZ-podcast van deze week laat Brian Wijker deze week zijn licht schijnen over Bruno Martins Indi, centrale verdediger van AZ.

De interlandperiode eindigde vanuit AZ-perspectief toch wel enigszins met een katergevoel. Bondscoach Louis van Gaal maakte na de gewonnen Nations League-wedstrijd tegen België namelijk bekend dat er voor Bruno Martins Indi een streep door het WK in Qatar kan.

De aanvoerder van AZ viel in de topper tegen Ajax uit en moest de interlands tegen Polen en de zuiderburen al aan zich voorbij laten gaan. Nu blijkt die blessure dusdanig ernstig dat de WK-droom van Martins Indi in het water valt.

(Tekst gaat verder na de foto)

Bruno Martins Indi is erbij gaan zitten tijdens AZ-Ajax en geeft aan dat hij gewisseld moet worden.© Foto ANP/Olaf Kraak

Comeback

Aan het begin van vorig seizoen sprak ik met Martins Indi kort over het Nederlands elftal. Even twijfelde ik of ik hem er wel naar moest vragen, of zo’n comeback wel realistisch zou zijn. Hij was - zoals we in Nederland vaker veel te snel doen - al door menigeen afgeschreven. Maar omdat Van Gaal net aan het roer was gekomen en eerder succesvol had samengewerkt met de oud-Feyenoorder, gooide ik het balletje toch op.

Rentree

Martins Indi was open over die droom en hij was overtuigd van zichzelf. ,,Oranje zit altijd in mijn achterhoofd, waar ik ook speel’’, sprak hij. Het voorgevoel dat Van Gaal een hoge pet van Martins Indi op had, bleek waarheid. In juni werd de verdediger tot verbazing van velen opgeroepen en maakte hij in Wales zijn rentree in het nationale shirt.

(Tekst gaat verder na de foto)

Louis van Gaal en Bruno Martins Indi in juni bij Nederland-Wales.© Foto ANP / Maurice van Steen

Aan de reactie van Van Gaal, afgelopen zondag, kon je goed merken dat hij voor Martins Indi een rol zag weggelegd op het WK. Martins Indi is de eerste die sneuvelt in het onmogelijk volgepropte voetbalprogramma. Allemaal voor een eindtoernooi in de winter, in een land dat het WK nooit had mogen krijgen.

Race tegen de klok

AZ moet het nog even stellen zonder spits Vangelis Pavlidis. En dan is het nog maar de vraag hoe fit smaakmaker Jesper Karlsson onderhand is. Zinho Vanheusden is op de weg terug en zal de WK-droom die Martins Indi heeft laten varen nog wél hebben. Met elf wedstrijden in minder dan vijftig dagen wordt het voor velen een race tegen de klok. Heel blijven, overleven. Het zal in de hoofden van de spelers zitten. En met die gedachte het veld op gaan, is vragen om problemen.

De gehele AZ-podcast van deze week is hier te beluisteren:

Meer nieuws uit AZ

Meest gelezen