Jongeren in Zaandam-Poelenburg fotograferen hun eigen wijk voor het kunstwerk Picknick. Flats, skaten, groen en de snelweg

Onderdeel van het kunstwerk zijn de foto’s uit de wijk.© foto pascal fielmich

Frans van den Berg
Zaandam

Jongeren uit Poelenburg in Zaandam hebben hun wijk vastgelegd in veertien foto’s. Die beelden zijn op groot formaat afgedrukt en aangebracht in het kunstwerk dat al in 1989 voor het buurthuis Poelenburcht is geplaatst.

Het kunstwerk werd in 1989 gemaakt de vooraanstaande Amerikaanse kunstenaar Dennis Adams in opdracht van SKOR (Stichting Kunst in Openbare Ruimte Amsterdam) en Gemeente Zaanstad. Het kunstwerk moest ook dienen als ontmoetingsplek: een picknicktafel met veertien stoelen, waarvan zeven stoelen aan het einde een paneel (lichtbak) hebben.

De opzet was indertijd om daar foto’s van buurtbewoners in te plaatsen en dan specifiek migranten. Dat lukte indertijd niet, waarna het foto's van gebouwen werden.

Nu het werk na meer dan 30 jaar moest worden opgeknapt, werd het plan opgevat om er ook nieuwe foto’s in te plaatsen. Het liefst van bewoners. Twee jaar geleden werd met dat idee begonnen. Jongeren uit Poelenburg maakten nieuwe foto’s voor het kunstwerk.

(Tekst gaat door onder de foto)

Wethouder Wessel Breunesse (rechts) krijgt uitleg over de werken.© foto pascal fielmich

Zij deden dat in opdracht van gemeente Zaanstad en onder begeleiding van fotograaf en videomaker Lars Bezemer en FluXus. ,,In groepjes en met drie camera’s zijn we de wijk in gegaan. Op zoek naar plekken die de jongeren treffend vonden voor hun wijk. We gingen een hoge flat in voor een overzichtsfoto, bezochten het skatepark, de schooltuinen en andere plekken.

De jongeren hebben echt zelf de foto’s gemaakt en daarbij ook geleerd over zaken als compositie en belichting’’, vertelt Bezemer trots op deze maandagmiddag bij de onthulling. ,,En het was een hele uitdaging om de jongeren steeds bij elkaar te krijgen. Ze hebben het vaak druk. Daarom zijn ze ook nu niet aanwezig bij de onthulling.’’

Helaas ook nu geen portretten van bewoners. De coronaperiode waarin het project was opgezet, verhinderde dat. Ook de regels rond het portretrecht maken het lastiger om zomaar even iemand vast te leggen. Maar skatende jongeren zijn er wel te zien, net als flats, balkons, bloeiende bomen, het geluidsscherm langs de snelweg, een auto met daarop een Turkse vlag die door de wijk rijdt en een stel eenden.

,,Eenden ja. Je hebt in Poelenburg namelijk veel meer natuur dan veel mensen denken. Eenden zie je daardoor op veel plekken’’, legt hij uit.

Wethouder Wessel Breunesse is blij met de werken: ,,Met de nieuwe foto’s komen we dus dichter in de buurt van de bedoeling van Adams, terwijl het kunstwerk ook weer actueler wordt. Jammer alleen dat de herfst zich minder leent om hier aan de picknicktafel te zitten en het gesprek met elkaar aan te gaan.’’

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.