Schipperskinderen streken neer aan de Havenstraat voor een lang en gelukkig huwelijk: Ko de Vries en Jennie de Jonge 65 jaar getrouwd

Ko de Vries en Jennie de Jonge zijn 65 jaar getrouwd.© foto pascal fielmich

Van onze verslaggever
Assendelft

Wethouder Stephanie Onlin heeft er bijna een dagtaak aan. Dit weekeinde stond ze al in Zaandam op de stoep bij het echtpaar Van den Berg-Polderman om hen te feliciteren met hun 65-jarig huwelijksjubileum, maandag waren Ko de Vries en Jennie de Jonge uit Assendelft aan de beurt.

Elkaar aanvaarden, geven en nemen is volgens de twee het geheim van een lang en gelukkig huwelijk.

Ko de Vries en Jennie de Jonge groeiden allebei op in een schippersgezin. Zij ontmoetten elkaar op de Jeugdsoos van de kerk in Amsterdam en trouwen in 1957. Daarna namen ze letterlijk het roer over van de ouders van Ko. Samen kregen zij twee dochters, vier kleinkinderen en vier achterkleinkinderen.

Toen de twee dochters naar het schippersinternaat gingen, misten Ko en Jennie de Vries hun dochters tijdens de soms wekenlange periodes zonder contact. Zij besloten te stoppen met varen en ruilden hun schip De Verwisseling in voor een huis aan de Havenstraat in Zaandam. Ko de Vries ging aan de slag bij de toenmalige Hoogovens in IJmuiden, behaalde zijn rijbewijs en stapte de studiebanken in. Jennie bekommerde zich om de kinderen en het huishouden, en maakte zelf kleding met behulp van de naaimachine.

Het geloof speelt een belangrijke rol in hun leven. Zij richtten samen de Nederlandse vestiging op van de stichting Mission Aviation Fellowship. Het eerste kantoor was in hun huis gevestigd. Er werden in het hele land presentaties gehouden om donateurs te werven. Na zijn vervroegd pensioen kon Ko meer tijd inzetten voor de stichting. Inmiddels is het een professionele organisatie geworden.

Ook reisde het echtpaar graag. Ze bezochten verschillende werelddelen om gezinnen te bezoek die voor de MAF werkten. Ook reisden ze met een zelf tot camper omgebouwde bestelbus, en later met echte campers. Helaas hebben zij enige jaren geleden afscheid moeten nemen van hun mobiele vakantiehuis.

Sinds 2013 woont het echtpaar in Assendelft, dichtbij hun kinderen. Ko de Vries zit nog graag achter de computer om foto’s te bewerken en informatie te zoeken. Ook rijdt hij nog wekelijks op zijn brommer door de stad. Zijn vrouw Jennie puzzelt graag en geniet als de kinderen, klein- en achterkleinkinderen op visite komen.

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.