Vicepresident Harris brengt bezoek aan grens Korea's

ANP Producties | Bron: ANP
Tokio

De Amerikaanse vicepresident Kamala Harris gaat donderdag naar de gedemilitariseerde zone (DMZ) tussen Noord- en Zuid-Korea. De Zuid-Koreaanse premier Han Duck-soo kondigde het bezoek aan tijdens een ontmoeting met Harris in Tokio. Hij noemde het een "symbolische" aangelegenheid. Harris is momenteel in de Japanse hoofdstad voor de staatsbegrafenis van de voormalige Japanse premier Shinzo Abe, die begin juli werd doodgeschoten bij een campagne-evenement. Eerder was al aangekondigd dat Harris tijdens haar verblijf in Azië ook afreist naar de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul.

Een officiële vertegenwoordiger van de Verenigde Staten heeft het bezoek van Harris aan de gedemilitariseerde zone bevestigd. "Het bezoek zal de hechtheid van het bondgenootschap tussen Seoul en Washington bevestigen te midden van dreigementen van Noord-Korea", zei hij. Op het programma staat volgens de vertegenwoordiger onder meer een rondleiding en een ontmoeting met militairen.

Begin vorige maand bezocht de Amerikaanse toppolitica Nancy Pelosi de DMZ ook al. Het was het eerste bezoek van een hooggeplaatste Amerikaanse politicus sinds voormalig president Donald Trump er in 2019 naartoe ging en daar de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un ontmoette. Noord-Korea haalde naar aanleiding van het bezoek uit naar Pelosi en noemde haar "de ergste verwoester van internationale vrede".

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.