Weg vrij voor nieuwbouw in Hensbroek. Wijk Pioenhof voorziet in 45 duurzame woningen

De toekomstige nieuwbouwwijk Pioenhof op ’t Landje van Mak in Hensbroek.© Foto Timpaan

Coen van de Luytgaarden
De Goorn

De gemeenteraad Koggenland heeft maandagavond groen licht gegeven voor de bouw van nieuwbouwwijk Pioenhof in Hensbroek.

Hiermee is volgens het CDA een historische mijlpaal bereikt. ,,Omdat er voor het eerst sinds het bestaan van de gemeente Koggenland weer een nieuwbouwplan van de grond komt in Hensbroek’’, aldus Johan Ursem.

Hij waarschuwde echter wel voor potentiële struikelblokken op weg naar de bouw van 45 nieuwe woningen op het voormalige Landje van Mak aan de Julianaweg in Hensbroek.

Woningbouwproject op ’Landje van Mak’ in Hensbroek, 46 huizen zonder gas

Er ligt namelijk een bezwaar van de bedrijven Dekker Chrysanten en Molenaar Agriculture. Zij zijn niet tegen woningbouw, maar vrezen voor gevaarlijke verkeerssituaties als woningbouwverkeer zich gaat mengen met vrachtverkeer van genoemde bedrijven. Johan Ursem wees erop dat hen de mogelijkheid vrij staat naar de Raad van State te stappen. ,,Dan kan dit plan wel eens de nodige vertraging oplopen.’’

Familiebedrijven Dekker en Molenaar tegen nieuwbouwwijk in Hensbroek. ’Te gevaarlijk als vrachtverkeer en fietsers mengen’

Volgens Ursem gaat het college van Koggenland ’strompelend’ op weg naar dit plan, omdat er volgens hem geen duidelijke afspraken gemaakt zijn over de bekostiging van de benodigde infrastructuur van en naar de Pioenhof.

Lees ook: Koggenland ziet uitweg in bezwaren Pioenhof

Wespensteek

Wethouder Rosalien van Dolder reageerde als door een wesp gestoken en wees erop hoeveel ambtelijke inzet het Koggenland had gekost om dit plan erdoor te krijgen. ,,De provincie is in principe geen voorstander van buitenstedelijke woningbouw zoals hier het geval is. Daarom juist is het zeer uitzonderlijk dat we hiervoor toch toestemming hebben gekregen’’, aldus de portefeuillehouder ruimtelijke ordening. ,,Er is een ongelooflijke ambtelijke krachtsinspanning verricht om dit voor elkaar te krijgen. Dit project belooft een voorbeeld te worden voor bouwen in landelijk gebied aan daar zijn we heel blij mee. Daarom vind ik het heel frustrerend dat hier de term ’strompelend’ wordt gebruikt.’’

Het was maandagavond de eerste raadsvergadering na het zomerreces en de raad toonde direct eensgezindheid door met een raadsbrede motie te komen voor de nieuwbouwwijk Pioenhof.

Raadsbrede motie

Op initiatief van de VVD hield woordvoerder Paul Wemer een gloedvol pleidooi voor de raadsbreed ingediende motie. Hiervoor kreeg alle handen op elkaar. Volgens Rosalien van Dolder wijst onderzoek uit dat er in principe geen grote aanpassingen noodzakelijk zijn.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen