Subsidie Hertenkamp Enkhuizen voor één, twee of drie jaar? Meningen zijn verdeeld

De theetuin bij de Hertenkamp in Enkhuizen.© archieffoto

Tanja Koopen
Enkhuizen

Kan het bestuur van de Hertenkamp voor één of twee jaar rekenen op maximaal 162 mille subsidie? Dat valt nog te bezien.

De gemeenteraad van Enkhuizen buigt zich vanavond - dinsdag - over een pilot om in de gemeente een algemene dagvoorziening als pilot te starten. Het college stelt voor om hangende dit onderzoek voor een periode van drie jaar, van 2023 tot en met 2025 de Hertenkamp maximaal 162.000 euro subsidie te verlenen.

Op die manier is er enige tijd rust in de tent bij de Hertenkamp én kan het WMO-onderzoek worden afgerond, aldus b en w. Coalitiepartijen Enkhuizen Vooruit, SP, CDA en Nieuw Enkhuizen denken daar anders over. Zij stellen per amendement voor om slechts over twee jaar subsidie te garanderen. Na het eerste jaar moet bovendien uit de begroting blijken dat het bestuur op de goede weg is.

(Tekst gaat door onder de foto)

De Hertenkamp in Enkhuizen© Archieffoto

VVD, HEA en PvdA zien het weer anders. Ook zij dienen een amendement in, maar om slechts voor één jaar subsidie te verlenen. Deze fracties willen bovendien dat begin volgend jaar, uiterlijk april, concrete voorstellen worden gedaan over de toekomst van de Hertenkamp in het Wilhelminaplantsoen.

Het verbaast liberaal Pascal Overwijn dat op zijn rondgestuurd amendement geen van de coalitiepartijen gereageerd hebben. Terwijl ze zelf wel met een amendement komen. Volgens Frank van Gangelen (EV) vindt de coalitie één jaar tekort. ,,We willen voorkomen dat er onrust ontstaat terwijl het onderzoek nog loopt. Daarom willen we pas in het tweede jaar beslissen en ondertussen wel de vinger aan de pols houden. Want er moet echt duidelijkheid komen. Het is erop of eronder.’’

Dat vinden VVD, HEA en PvdA ook. Maar zij noemen het huidige voorstel ’een niet of nauwelijks onderbouwd plan, gebaseerd op aannames’. Bovendien zou teveel gekeken zijn naar zorgpartners.

De gemeenteraad vergadert dinsdag om 20 uur over onder meer de toekomst van de Hertenkamp.

Lees ook: ’Geen exploitatieplan Hertenkamp Enkhuizen, dan ook geen subsidie’: fracties willen eindelijk wel eens inzage

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen