Werk aan nieuwe dijk naast de Westerdijk in laatste fase

De ’voordijk’die langs de Westerdijk aan de rand van de Binnenstad is aangelegd. Hier wordt doek en de filterlaag neergelegd.© Foto OutSight Media

Martin Menger
Hoorn

De dijkverzwaring gaat een nieuwe fase in. Aan de rand van de Hoornse binnenstad wordt nu gewerkt aan de bekleding van het nieuwe dijktalud. Dit als opmaat naar de komst van het stadsstrand voor Hoorn.

Na een rustperiode van ongeveer een jaar wordt er sinds deze zomer weer volop gewerkt aan de versterking van de Westerdijk in Hoorn. Dat levert van achter de hekken ook regelmatig kijkers op, die zelf willen zien dat hier allemaal gebeurt. Deze rustperiode was nodig om de ondergrond te laten inklinken.

Voor de ‘rustperiode is er zand aangebracht als voorbelasting. Door het gewicht van het zand wordt de ondergrond samengedrukt en wordt het sterker’.

Dit zand is inmiddels afgegraven en de klei voor de nieuwe buitenberm is aangebracht. Dit laat namelijk geen water door, zand wel. Over het klei zijn een soort doeken aangebracht wat vergeleken kan worden met worteldoek, maar dan meer waterdicht.

(Tekst gaat door onder de foto)

Dijkstenen, gevolgd door een doek en filterlaag en straks een zwarte rand van kunstmatige basaltblokken© Foto OutSight Media

Lees ook: Nieuwe inrichting Westerdijk in Hoorn: ’tribune’ bij schouwburg verdwijnt, de steiger wordt verplaatst en er komt een rustplaats met historische informatie

Steenbekleding

Op de doeken is inmiddels een filterlaag aangebracht van steensplit. Deze laag zorgt er voor dat het water goed afgevoerd kan worden en voor een soort fundering voor de steenbekleding. Bovenop deze laag brengt de Alliantie met een kraan de nieuwe steenbekleding aan, het basalton.

Uiteindelijk, als de steenbekleding op het talud ligt, wordt het nieuwe voet- en fietspad op de berm van de dijk geasfalteerd. Dit pad zal vervolgens worden aangesloten op de bestaande weg ter hoogte van de Kuil. Het boventalud van de dijk zal daarna worden afgewerkt met basalton en gras. Op verzoek van de gemeente Hoorn wordt van de oude blusdam een recreatief balkon gemaakt.

(Tekst gaat door onder de foto)

De steenbkelding wordt aangebracht op het talud voor de Westerdijk.© Foto OutSight Media

De Alliantie Markermeerdijken is in februari 2021 gestart met de dijkversterking in opdracht van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. In totaal versterkt de Alliantie 33 kilometer van de Markermeerdijken tussen Hoorn en Amsterdam. Hier, tegenover de binnenstad van Hoorn, wordt er aan de waterzijde een berm aangelegd. De werkzaamheden zullen volgens een woordvoerder van de Alliantie tot eind 2022/begin 2023 duren en dan is de dijk weer veilig voor de komende 50 jaar.

Lees ook: Eerst één permanent strandpaviljoen op Hoorns stadsstrand plus een kiosk of foodtruck in het hoogseizoen. In toekomst misschien meer horecaplekken

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen