Geen gevaarlijke concentratie van stoffen in water Rivierenbuurt Heemstede, wel nog stankoverlast

Bij de brand aan de Herenweg in Heemstede kwam bluswater in de nabijgelegen sloten terecht.© Foto Michel van Bergen

Van onze verslaggever
Heemstede

Het water in de Rivierenbuurt, dat twee weken geleden vervuild werd door de grote brand in een bollenloods aan de Herenweg, bevat geen gevaarlijke stoffen. Dat blijkt uit onderzoek van het hoogheemraadschap van Rijnland.

Na de brand kreeg het hoogheemraadschap verschillende meldingen over vervuild water in de buurt. Daarop werden sloten in de directe omgeving van de loods afgesloten, zodat het water zich niet verder zou verspreiden richting de Leidsche Vaart.

Stankoverlast

Het hoogheemraadschap nam monsters van het water, om het te testen op 250 stoffen. Daarvan bleken er achttien aanwezig, waarvan twee in een iets verhoogde concentratie. Dat zijn volgens een woordvoerder gewasbestrijdingsstoffen die ook voorkomen zonder dat er een incident zoals de brand heeft plaatsgevonden.

De stank die uit het water kwam, werd volgens de woordvoerder veroorzaakt doordat het weinig zuurstof bevatte nadat het vervuild werd met bluswater. Ook dat het water toen het afgesloten was stilstond, kan aan de stank hebben bijgedragen.

Schoonspoelen

Het waterschap heeft vorige week een tijdelijke pompinstallatie geplaatst om het water schoon te spoelen. Dat gaat geleidelijk, om te voorkomen dat al het zuurstofloze water in een keer in de Leidsche Vaart terechtkomt en om er weer nieuw zuurstof in te krijgen.

Het spoelen duurt in ieder geval tot eind deze week. De stankoverlast kan daarom nog aanhouden en het advies om contact met het oppervlaktewater te vermijden blijft zolang er gespoeld wordt van kracht.

Meer nieuws uit Haarlem

Meest gelezen