Buitenmelker van 79 jaar inspireert amateurfotograaf. Ook in Noord-Holland legt Gert van den Bosch ’uitstervend ras’ met veel plezier vast

Petra Schilder laat in Scharwoude een in de doorloopwagen gemolken koe naar buiten.© Foto Gert van den Bosch

Judit de Redelijkheid
Scharwoude

Ze zouden uit een geschiedenisboek afkomstig kunnen zijn. Maar de tienduizenden foto’s die Gert van den Bosch inmiddels gemaakt heeft, zijn toch echt recent. Want boeren die ’s zomers buiten hun koeien melken, die bestaan nog steeds.

(Tekst gaat door onder de foto)

Matthijs van de Lageweg werkt met een minimelker.© Foto Gert van den Bosch

Met laarzen aan en zijn cameratas om de schouders stapt Gert van den Bosch het hek over. Klaar om weer een volgende ’buitenmelker’ op de gevoelige plaat vast te leggen. „Ik heb er nu 36 gefotografeerd”, vertelt de 57-jarige inwoner van Zaltbommel. „En er staan er nog minstens dertig op mijn lijstje. Als ik weet dat iemand bijna gaat stoppen of al wat ouder is, krijgt diegene voorrang.”

(Tekst gaat door onder de foto)

Gert van den Bosch in actie in Scharwoude. ,,Degene die aan het melken is moet geen last van me hebben.”© Foto Jeroen Korstanje

Een volledig uit de hand gelopen hobby. Zo noemt Gert van den Bosch het. Sinds hij volledig werd afgekeurd, is hij steeds fanatieker aan het fotograferen geslagen. In de ’agrarische hoek’. „Ik richt me op vier diersoorten”, vertelt Van den Bosch. „Rundvee, geiten, schapen en varkens. En daarbinnen zoek ik de bijzondere rassen. De teller bij het rundvee staat inmiddels op 57 verschillenden. De meeste foto’s maak ik in Nederland, maar ik ben er ook speciaal voor naar Duitsland en Italië geweest.”

(Tekst gaat door onder de foto)

Een foto met speciaal effect in de wagen van André Kamp.© Foto Gert van den Bosch

Een jaar geleden is er een nieuwe ’tak’ bij gekomen. Van den Bosch begeeft zich nu met grote regelmaat in de wereld van de doorloopwagens, zomermelkstallen en aanbindwagens. „Iemand wees mij op een YouTube-filmpje van een baasje van 79 bij ons uit de buurt die buiten molk”, vertelt hij. „Hartstikke leuk. Een paar weken later stond ik bij hem in de wagen. Later heb ik een nog oudere meneer gevonden. Hij is negentig en melkt ook nog steeds. Zelfstandig. De enige luxe die hij zichzelf permitteert is een kniebeschermer. Hij heeft een lage wagen, dus moet nog wel eens op zijn knieën zitten.”

(Tekst gaat door onder de foto)

Petra Schilder schept wat voer voor haar koeien.© Foto Gert van den Bosch

Via via

De amateurfotograaf is meteen verkocht. „Vorig jaar heb ik er dertien kunnen fotograferen en deze zomer ben ik verder gegaan. Via via kom ik erachter waar ze precies zitten. Het valt me op dat vooral in het hogere gedeelte van Zuid-Holland en in Noord-Holland nog best veel veehouders zijn die buiten melken. Er zijn er bij die niet op de foto willen. Dat moet ik ook respecteren.”

(Tekst gaat door onder de foto)

Ook het vervoer van de ’oogst’ gaat bij Klaas Vos uit Blaricum met de hand.© Foto Gert van den Bosch

Hoe hij te werk gaat? „Degene die aan het melken is, moet geen last van me hebben”, schetst Van den Bosch. „En de koeien mogen ook niet schrikken. Dat lukt meestal vrij aardig. Ik houd me een beetje op de achtergrond. Het is wel de broodwinning van degene waar ik te gast ben. Daar houd ik echt rekening mee. Het mooiste wat ik achteraf kan horen, is dat ze niet gemerkt hebben dat ik er was. Dan heb ik het goed gedaan.”

(Tekst gaat door onder de foto)

De eerste koe heeft de wagen verlaten bij Nico Brinkman in Assendelft.© Foto Gert van den Bosch

Los van wat berichten plaatsen op zijn Facebookpagina, doet hij zelf verder niets met het eindresultaat. „Iedereen waar ik geweest ben, krijgt de foto’s. Die mogen ze zo hebben. Plannen voor een expositie of een boek heb ik niet, hoor. Daar ben ik te nuchter voor denk ik. Ik beleef er vooral veel lol aan. Ik ga zelfs wel eens mee de koeien ophalen. Vind ik leuk.”

(Tekst gaat door onder de foto)

André Kamp wijst zijn koeien de weg.© Foto Gert van den Bosch

Bij André Kamp, een van de Noord-Hollandse boeren op het lijstje van Van den Bosch, is er voor de fotoshoot eerst even tijd voor koffie. „Wij hadden vroeger een wagen van twee keer twee”, legt de 53-jarige veehouder uit Oude Niedorp hem uit. „En toen wisten we er op een gegeven moment eentje uit de Beemster op de kop te tikken van twee keer drie. Het is best nog wel een knappe kar eigenlijk. Met lichtplaten erbovenop, dus het is ook hartstikke licht.”

(Tekst gaat door onder de foto)

André Kamp: ,,Voor mij is het gewoon een mooi systeem, omdat ik dan mijn koeien dag en nacht buiten kan houden.”© Foto Gert van den Bosch

„Voor mij is het gewoon een mooi systeem”, vervolgt Kamp. „Omdat ik dan mijn koeien dag en nacht buiten kan houden. Ik heb hier bij huis maar vijfenhalf hectare. Op een gegeven moment ben je dan uitgegraasd.” En dan verhuizen zijn ongeveer 35 melkkoeien dus naar land verderop, waar ze ’s zomers in de wagen twee keer per dag gemolken worden. En waar Van den Bosch geïnspireerd wordt om ruim 900 foto’s te maken.

(Tekst gaat door onder de foto)

Nico Brinkman uit Assendelft. ,,De foto’s krijgen een speciaal plekje, want ik heb dit werk altijd met veel plezier gedaan.”© Foto Gert van den Bosch

Nico Brinkman (66) geeft Van den Bosch met een speciale reden toestemming om foto’s van hem te komen maken. Hij rijdt deze dinsdag voor de allerlaatste keer naar de 2x2 doorloopwagen om zijn 27 koeien te melken. „Ik ben stoppende”, vertelt de inwoner van Assendelft. „Na bijna 35 jaar. Ik houd wel nog een koppeltje schapen.”

(Tekst gaat door onder de foto)

Nico Brinkman uit Assendelft is ’stoppende’.© Foto Gert van den Bosch

Bewerkelijk

Brinkman nam het bedrijf aan de Zaandammerweg over van zijn vader. „Een ligboxstal was gezien de ligging van ons land niet zo makkelijk. Daarom hebben we een aanbindstal. Dat wordt te bewerkelijk, vooral in de winter. Het zal een pittige overgang wezen, maar je moet toch een keer stoppen.” De foto’s van Van den Bosch krijgen een speciaal plekje. „Absoluut”, zegt Brinkman. „Want ik heb dit werk met heel veel plezier gedaan.”

(Tekst gaat door onder de foto)

Petra Schilder: op naar weer een nieuwe melkbeurt in de buitenlucht.© Foto Gert van den Bosch

Petra Schilder (45) deelt haar liefde voor het vak met broer Jan (50). Samen melken zij bij de Stille Pieter, de authentieke stolp aan de Omringdijk in Scharwoude die ook dienst doet als zorgboerderij, dertig koeien. Dat doen ze in een 2x3 doorloopwagen. „Het buiten melken scheelt een hoop werk”, aldus Petra Schilder. „Daarbij is het voor de koeien ook beter.”

Matthijs van de Lageweg is met zijn bijzondere bedrijfje ook door Van den Bosch bezocht. De 21-jarige Heemskerker melkt drie koeien met een minimelker. „Dagelijks rijd ik met mijn zestig jaar oude trekker naar het land toe”, vertelt hij. „De melk die de koeien geven gaat thuis de koeltank in, die is aangesloten op mijn melktap.”

Zijn manier van werken levert, net als bij onder anderen Gerard van Muijen in Callantsoog en Klaas Vos in Blaricum - die nog met de hand melkt - prachtige plaatjes op.

Lees ook: ’De strijd is gestreden’

Lees ook: Matthijs heeft zijn koe en zijn melktap. ’Ik wil via mijn bedrijf mensen in contact brengen met de natuur’

Gert van den Bosch tijdens de fotoshoot in Oude Niedorp. ,,Ik ga zelfs wel eens mee de koeien ophalen. Vind ik leuk.”© Foto Mediahuis

Gerard van Muijen (75) heeft in Callantsoog alle vormen van buitenmelken voorbij zien komen. Nu gaan de 36 koeien van hem en zoon Pieter (37) door een 2x4 doorloopwagen.© Foto Gert van den Bosch

De melkbeurt zit er weer op voor Gerard van Muijen uit Callantsoog.© Foto Gert van den Bosch

Klaas Vos uit Blaricum melkt nog met de hand.© Foto Gert van den Bosch

Matthijs van de Lageweg heeft weer een nieuw voorraadje voor zijn melktap in Heemskerk.© Foto Gert van den Bosch

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen