’Appelsap met pure smaak en bijzondere afdronk’. Kenners waarderen biologische appelsap op wijngaard Saalhof

Siem en Ada Loos met Alinda en de kleinkinderen Milou en Anouk.© Aangeleverd

Coen van de Luytgaarden
Wognum

Pure appelsap met een ’bijzonder frisse afdronk’. Zo beoordelen bezoekers van wijngaard Saalhof in Wognum de biologische Saalhofsap die er sinds kort wordt geproduceerd en uitgeschonken.

Wijngaardier Siem Loos en diens echtgenote Ada zijn maandag officieel begonnen met de druivenoogst ’22 en die belooft dankzij de uitzonderlijke mooie zomer prima resultaten. „Het suikergehalte is perfect en de druiven bijzonder mooi”, aldus Ada over de eerste oogstresultaten.

Lees ook: ’Toen we begonnen, verlangden we naar het klimaat in Zuid-Frankrijk en dat hebben we nu’. Druivenoogst bij Saalhof valt historisch vroeg

(Tekst gaat door onder de foto)

Chefkok Ben Loos van restaurant Saalig bij de verwerking van appels tot biologische sap.© Foto aangeleverd

Naast hun druiven hebben ze dit jaar een nieuwe activiteit ontwikkeld, namelijk de productie van een bijzondere appelsap. Achter hun wijngaard bevindt zich een appelboomgaard uit vervlogen tijden met het aloude ras Alkmene. Kleine rode appeltjes die in een ver verleden als gangbare soort op streekmarkten werden verkocht.

Restaurant Saalig

Jarenlang keek Loos er nauwelijks naar om. Totdat hij enkele jaren geleden af en toe een appeltje (’voor de dorst’) probeerde en dat beviel steeds beter. Daarop smeedde hij serieuze plannen om de appels commercieel in de markt te zetten. Dit in samenwerking met zijn zoon Ben die als chef-kok de scepter zwaait in het bijbehorende restaurant Saalig op het wijndomein in Wognum.

(Tekst gaat door onder de foto)

Ada Loos wordt bij de pluk geassisteerd door haar kleinkinderen.© Foto aangeleverd

Loos maakte er een waar feestje van en toog met schoondochter Alinda en de kleinkinderen Milou en Anouk naar de oude boomgaard achter de wijnranken. Daar oogstten zij enkele karrenvrachten vol met ambachtelijke (onbespoten) appeltjes van het in de vergetelheid geraakte ras Alkmene.

Klassieke muziek laatste strohalm voor matige druivenoogst. Tussen de ranken van wijngaard Saalhof klinken straks ’reine en zalvende tonen’

Loos verdiepte zich in de soort en legde contact met een appelsapmaker in Brabant waar hij met een kar vol appels heen ging. „Daar aangekomen zijn de appels verwerkt. Ze zijn gewassen, daarna gemalen en geperst. Vervolgens zijn ze gepasteuriseerd en in kartonnen verpakt. Het resultaat ziet er fantastisch uit”, aldus Loos.

Suikergehalte

Afgelopen weekend hield wijndomein Saalhof aan de Oosteinderweg open huis en bij die gelegenheid serveerde hij de biologische appelsap. „Dat werd bijzonder gewaardeerd vanwege de originele smaak”, aldus Ada die zich vanaf nu weer volledig toelegt op de druivenoogst. „We merken nu al dat het suikergehalte van de druiven uitzonderlijk hoog is. Door de overdadige zonneschijn is de kwaliteit erg hoog.”

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen