’Hoeveel moeten we straks bijbetalen?’Nog meer zorgen over zwembad Enkhuizerzand door energiecrisis

Zwembad Enkhuizerzand. Hoeveel meer geld moet erbij sinds de energiecrisis?© Archieffoto

Tanja Koopen
Enkhuizen

De zorgen over de toekomst van alle zwembaden, met het oog op de energiecrisis, maar ook zeker over die van het zwembad Enkhuizerzand groeit. Vanwege de openeinderegeling draait de gemeente op voor extra kosten.

Het CDA trekt aan de bel. De fractie maakt zich zorgen over het verenigingsleven dat worstelt met stijgende energiekosten, maar wil van het college ook weten welke gevolgen deze stijging heeft voor het open houden van het zwembad.

„Moeten er al maatregelen worden genomen om het betaalbaar te houden? Hoeveel moeten we straks bijbetalen?”, vraagt raadslid Jan van der Werf zich af. Hij kaart de precaire situatie aan in de gemeenteraad, dinsdagavond. „Zorg dat je als gemeente bent voorbereid bent en niet voor verrassingen komt te staan. Het zwembad heeft nog steeds een openeindefinanciering. Dat betekent dat de kosten uiteindelijk voor rekening komen van de gemeente.”

(Tekst gaat door onder de foto)

’Zwembad Enkhuizerzand is een belangrijke voorziening voor de stad’.© archieffoto

Te groot

Uit een rapport uit 2020, dat pas dit jaar openbaar werd, blijkt dat het zwembad op het Enkhuizerzand eigenlijk te groot is voor Enkhuizen alleen. De gemeente moet momenteel structureel jaarlijks 123 mille bijleggen, naast de reguliere subsidie van bijna zes ton, om het zwembad open te houden. Worden de kosten hoger, dan stijgt ook de gemeentelijke bijdrage. Dit was al eerder reden voor de politiek om aan de bel te trekken. De bezettingsgraad is te laag, de personeelskosten én de energiekosten zijn te hoog, aldus het rapport.

En die laatste groeien alleen maar, erkent ook directeur Ton Boogaard. Hoe hoog de energiekosten vanwege de crisis worden, kan hij nog niet zeggen. „Daar hebben we nog geen zicht op, we zijn alles aan het bekijken. Maar het is een feit dat alle zwembaden, en sportcomplexen en ijsbanen, gigantisch omhoog gaan qua kosten en in de problemen raken. Dat geldt dus ook voor ons.”

(Tekst gaat door onder de foto)

Zwemles in zwembad Enkhuizerzand. Hoe lang kan het nog open blijven?© Archieffoto

Aan de hand van het rapport beloofde wethouder Win Bijman begin juli met het bestuur van de Stichting Recreatiebad Enkhuizerzand om tafel te gaan. Want die openeinderegeling moet anders, vindt ook de wethouder. Daar is inmiddels over gesproken, maar een oplossing is er zeker nog niet, aldus de wethouder. En die wordt er met de hoge energielasten niet makkelijker op. „Dit is een heel belangrijke voorziening voor Enkhuizen, we kunnen moeilijk zeggen: ’ga maar een maandje dicht’. Alle zwembaden in Nederland worstelen hiermee.”

Al eerder stelde Boogaard dat binnen het SED-gebied de samenwerking met andere baden moet worden gezocht om bijvoorbeeld personeel uit te wisselen. Feit is dat groot onderhoud bij het Enkhuizerzand nodig is om te komen tot energiebesparing en duurzaamheid, maar dat vergt ook meer investeringen.

Niet rond

Het CDA wil ook van het college weten of er al verenigingen in Enkhuizen zijn die niet rond kunnen komen vanwege de hoge energieprijzen. En of verenigingen dreigen om te vallen.

(Tekst gaat door onder de foto)

Het zwembad Enkhuizerzand is al enige tijd een schip van bijleg.© Archieffoto

De fractie vreest niet alleen voor hoge energieprijzen, maar ook voor de gevolgen van covid en voor verlies van leden omdat ook veel huishoudens getroffen worden door de hoge energieprijzen.

Lees ook: Zwembad Enkhuizerzand is eigenlijk te groot voor de stad. Bestuur, college én raad vinden dat het anders kan

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen