Tegenvaller: Hoogheemraadschap is half miljoen duurder uit bij proef met ozonzuivering afvalwater in Wervershoof

Opslagtank voor zuurstof, onderdeel van de proefzuivering in Wervershoof.© Foto Mediahuis

Martin menger
Wervershoof

Het Hoogheemraadschap heeft nog eens een half miljoen euro nodig voor de nieuwe proefzuivering in Wervershoof.

Het bestuur van Hollands Noorder Kwartier is met dit project begonnen met een nieuwe extra intensieve zuivering van het afvalwater, zodat ook microplastics en medicijnresten kunnen worden afgevangen. Hierdoor wordt als experiment ozon ingezet als reiniger.

In eerste instantie heeft het schap al meer dan zeven miljoen euro geïnvesteerd in de nieuwe installatie, die op het terrein van de rioolwater zuiveringsinstallatie (rzi) een plek heeft gevonden. Het draait bij dit project ook om het vergroten van de kennis van deze experimentele zuiveringstechnieken.

Lees ook: Experiment in Wervershoof om medicijnresten en microplastics uit rioolwater te halen. ’Oppervlaktewater moet veel schoner’

Nu blijkt dat er nog een bedrag van 5 ton nodig is om het project te kunnen afronden. Een deel van de overschrijding komt omdat de aannemer bijna drie ton meer in rekening moest brengen door prijsstijgingen van materiaal.

Daarnaast zorgt ook het Rijk voor een hogere rekening. Dat komt omdat bij het zuiveringsmiddel ozon ook weer de stof bromaat als bijproduct ontstaat.

Onlangs heeft de overheid de normen voor deze stof fors aangescherpt. Dat zorgt ervoor dat er zeker 2 ton nodig is voor nog meer technische ingrepen.

Claims

Daarmee komt de teller op een half miljoen euro. Mocht het algemeen bestuur van het Hoogheemraadschap de investering tegen houden, dan volgen er vermoedelijk juridische claims van de aannemer vanwege de hogere aanneemsom. Daarnaast bestaat dan de kans dat het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat de subsidie weer terug wil zien, omdat de doelen niet zijn gehaald.

Het voorstel wordt woensdagavond in de commissie Bestuur en Middelen besproken, in het waterschapshuis in Heerhugowaard.

Lees ook: Waterschap bespreekt miljoeneninvestering in proef om bij rioolwaterzuivering Wervershoof water met ozon grondiger te reinigen

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.