Is de vernieuwde Eemweg in Baarn een succes of niet?

De Eemweg in Baarn is kortgeleden heringericht.© Archieffoto

Eric Lorier
Baarn

De gemeente Baarn gaat de vorig jaar vernieuwde Eemweg dit najaar evalueren. Deskundigen maar ook aanwonenden en andere Baarnaars krijgen de kans hun zegje over de weg te doen, al is volgens een woordvoerder nog niet helemaal duidelijk hoe de gemeente het wil gaan aanpakken.

De Eemweg werd vorig jaar omgebouwd van 50 km-weg tot 30 km-weg, iets wat best ingrijpend is voor een belangrijke route tussen de A1 en het centrum van Baarn en zelfs Soest.

De weg werd versmald, opnieuw bestraat, zijwegen van rechts kregen voorrang en er werden een stuk of wat verkeersdrempels en plateaus aangelegd om automobilisten te dwingen zich in te houden qua snelheid. De herinrichting was bedoeld ter verbetering van de verkeersveiligheid, maar ook om de route dwars door Baarn onaantrekkelijker te maken voor doorgaand verkeer van en naar Soest.

Lees ook: Een zebra die geen echte zebra is. Nieuwe oversteek is te smal, maar dat heeft de gemeente Baarn expres gedaan. Het alternatief zou onveiliger zijn

De herinrichting leidde direct tot veel commentaar van weggebruikers.

Grootste pijnpunt zat hem in de nogal onduidelijke manier waarop de voorrangssituatie werd aangegeven, met bij de zijwegen haaientanden die alleen bedoeld zijn om duidelijk te maken dat fietsers op iedereen voorrang hebben maar in de gauwigheid ook kunnen worden opgevat als signaal dat auto’s op de Eemweg voorrang hebben, wat dus niet zo is. Ook het kwistige strooien met verkeersdrempels valt niet bij iedereen even goed.

De gemeente Baarn heeft bewust een jaar gewacht met de evaluatie.

’Bij reconstructies zoals aan de Eemweg, waarbij de maximumsnelheid van 50 km naar 30 km per uur is teruggebracht met bijbehorende voorrangssituatie(s), is het gebruikelijk dat er een gewenningsperiode is van ongeveer een jaar. Na die tijd zijn de meeste verkeersdeelnemers er aan gewend’, aldus de gemeente. Baarn nodigt in elk geval de politie en de Fietsersbond uit om een mening te geven over de nieuwe Eemweg.

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen